Aftenposten mener: Regjeringsmedlemmer har større ansvar for den offentlige debatten enn friteatergrupper har

Det er problematisk når Erna Solberg som statsminister aksepterer premisset om at teaterstykket utgjør en betydelig integritetskrenkelse.
Leder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Aftenpostens syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

Noe av bakteppet i saken der Tor Mikkel Waras samboer Laila Anita Berthuessen er siktet av PST, er en flere måneder lang debatt om teaterstykket Ways of Seeing.

Stykket tematiserer overvåking og rasisme, blant annet ved å «kartlegge nettverkene som har interesse av å gjøre Norge til et mer rasistisk samfunn». Disse inkluderer angivelig Wara, men også blant andre Jens Stoltenberg, finansmann Øystein Stray Spetalen, Resett-redaktør Helge Lurås og Frp-politikerne Ingvil Smines og Christian Tybring-Gjedde.

Kritikken har dreid seg blant annet om at gruppen har vist bilder og film av disses private boliger. Det er vanskelig å gjøre seg opp en mening om hva slags krenkelse stykket utgjør, uten å ha vært til stede på noen av oppsetningene på Black Box Teater eller Vega Scene.

Dette har ikke vært til hinder for krasse utfall fra en rekke samfunnsdebattanter og Frp-politikere. Denne tendensen kulminerte i refsen fra statsministeren denne uken.

Også politikere må få lov å si fra når de synes noen utsetter dem og deres familier for ubehagelig oppmerksomhet. Men det er problematisk når Erna Solberg som statsminister aksepterer premisset om at teaterstykket utgjør en betydelig integritetskrenkelse.

Wara selv har skrevet et innlegg her i avisen, der han omtaler Black Box Teater som «moralsk konkurs». Anklagen er sterk, ikke minst fordi den kommer fra landets justisminister. I det aktuelle innlegget påpeker han «det handler om hvilken offentlig debatt vi skal ha i Norge.»

Det har han helt rett i. Og ansvaret for denne debatten blir større jo viktigere posisjon man har. Styrkeforholdet mellom regjeringsmedlemmer, stortingspolitikere og deres nære allierte på den ene siden, og en liten friteatergruppe på venstresiden på den andre, er relevant. De som sitter i innflytelsesrike posisjoner er nødt til å være særlig nøye med hvilke ord de velger, hva de velger å kritisere, og på hvilket grunnlag. Det burde bekymre alle når kunstnerne forteller at de har mottatt drapstrusler og store mengder hets.

Teatergruppen må tåle å stå i en offentlig debatt om sine kunstneriske valg og virkemidler. Men de voldsomme, gjentatte angrepene i ukevis er noe annet. De fremstår snarere som forsøk på å undergrave politiske meningsmotstandere gjennom overdrivelser og spekulative koblinger.

Når Solberg til NRK fredag opprettholder at teatergruppen har bidratt til «uro», akkurat slik de angivelige angrepene mot Waras bolig har gjort, er det en falsk balanse som legger for mye ansvar på noen som har benyttet sin kunstneriske ytringsfrihet på en provoserende måte.