Leder

Høy pris for å undervurdere styrken til IS

  • Aftenposten Redaksjon
ta350e38-ekvEz9wvMI.jpg
Leder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Aftenpostens syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

EN SJOKKERT verden var for ett år siden vitne til at krigere fra Den islamske stat (IS) i løpet av noen få dager erobret millionbyen Mosul i det nordlige Irak. Både tempoet og effektiviteten i fremrykningen viste at IS hadde vært kraftig undervurdert.

På samme måte var slagkraften til den irakske hæren blitt sterkt overvurdert. Mange soldater la på flukt og etterlot seg store mengder moderne materiell, som IS bare kunne forsyne seg med. Den ydmykende kollapsen ble begynnelsen på slutten for Iraks egenrådige statsminister gjennom åtte år, Nouri al-Maliki, som i fjor høst motvillig måtte gi fra seg makten til den mer kompromissvillige Haider al-Abadi.

MOSULS FALL var ikke den eneste katastrofale nyheten fra Irak i juni 2014. I slutten av måneden utropte lederen av IS, Abu Bakr al-Baghdadi, et "kalifat" som i første omgang hadde ambisjoner om å legge under seg alt land mellom Middelhavet og grensefjellene mot Iran. En terrororganisasjon hadde tatt spranget til å bli en statsdannelse.

De som spådde at den raske veksten ville bli fulgt av et like hurtig sammenbrudd, tok grunnleggende feil. IS kontrollerer i dag anslagsvis halvparten av Syria og en tredjedel av Irak. I mai tok IS kontroll over enda en viktig by, Ramadi, bare litt over 100 kilometer fra hovedstaden Bagdad.

EN MOTOFFENSIV er under forberedelse av den irakske regjeringen og de internasjonale styrkene som bidrar til kampen mot IS. Også Norge deltar i dette arbeidet med opplæring av den irakske hæren og de kurdiske styrkene i nord. USA spiller en sentral rolle, og innsatsen ligger an til å bli trappet kraftig opp.

President Barack Obama har ifølge amerikanske medier på sitt bord et forslag om å sende flere hundre instruktører i tillegg til de rundt 3000 militære som USA allerede har i landet.

AMERIKANERNE skal nå etablere seg i den vestlige Anbar-provinsen, som er Iraks største i utstrekning og grenser både mot Syria, Jordan og Saudi-Arabia. Anbars provinshovedstad er Ramadi, og det er gjenerobring av denne byen som nå får høyeste prioritet.

IS har rekruttert mange tilhengere blant den sunnimuslimske befolkningen i Anbar, der det er en utbredt fiendtlighet mot den sjiadominerte regjeringen i Bagdad. Motviljen blir ikke mindre av at regjeringen i økende grad støtter seg på brutale sjiamuslimske militsgrupper. Det blir en stor utfordring å gjenskape et minimum av tillit.

Satsingen i Anbar betyr etter alt å dømme at den lenge ventede offensiven for å ta tilbake Mosul må vente til neste år. Det kan gi IS et pusterom i nord, men den vaklende irakske hæren har åpenbart ikke kapasitet til flere oppdrag.

TILBAKETREKNING fra Irak var et av Barack Obamas store temaer da han ble valgt til president i 2008. Han oppfylte løftet i 2011, men nå er amerikanerne tilbake. I motsetning til forrige gang deltar de ikke direkte i kamphandlinger. Ifølge Obama skal de fortsatt bare ha en støttefunksjon for irakerne.

Like fullt er det klart at Irak også vil bli en sak i presidentvalgkampen 2016 og at Obamas etterfølger kommer til å arve en pågående konflikt i landet. Det var det ikke mange som forutså da president George W. Bush invaderte Saddam Husseins Irak i 2003.

Les mer om

  1. Ledelse
  2. Syria
  3. USA
  4. Irak
  5. Den islamske staten (IS)