Leder

Aftenposten mener: Kampen for homofiles rettigheter må være internasjonal

  • Lederartiklene Skrives Av Aftenpostens Kommentatorgruppe. Den Ledes Av Politisk Redaktør Trine Eilertsen.

Den samlede politiske støtten til festivalen Pride i Norge er historisk og verd å feire. Internasjonalt henger det fremdeles mørke skyer over homokampen.

Leder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Aftenpostens syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

Norges største skeive festival, Oslo Pride, har i ti dager feiret arbeidet for like rettigheter for lesbiske, homofile, bifile, transpersoner og interkjønn (LHBTI).

Årets markering er en videreføring av en stadig sterkere norsk homokamp. I april sa kirkemøtet ja til å la likekjønnede gifte seg i kirken etter 20 års strid om teamet.

Fra 1. juli i år skal det bli enklere å endre juridisk kjønn i Folkeregisteret.

  • Aftenposten mener: Det bør bli lettere å skifte juridisk kjønn

Store utfordringer

Selv om den norske homokampen bykser fremover, finnes det også utfordringer. Hatkriminalitet er fremdeles et problem, og «homo» er det mest brukte skjellsordet i skolen og idretten.

Like fullt, det har aldri vært så bred politisk enighet om LHBTI -rettigheter. Knut Arild Hareide deltok som den første KrF-leder noensinne i lørdagens parade. For første gang var alle politiske partier representert.

Internasjonale trusler

Årets festival ble dessverre markert mot et svært alvorlig internasjonalt bakteppe. Polens eneste åpent homofile politiker, Robert Biedron, forteller at vold mot homofile og utlendinger har økt de siste månedene. I Russland angripes homofile under dekke av den såkalte anti-propagandaloven. I Istanbul denne uken ble det først nedlagt forbud mot årets Pride-parade med sikkerhet som begrunnelse. Da arrangørene likevel valgte å gjennomføre, ble det skutt med tåregass mot paraden.

I over 70 land er homofili fremdeles kriminalisert. I seks land er straffen døden.

Orlando

Og kanskje det mest dramatiske eksempelet: Det er ikke mange ukene siden Omar Mateens drapsraid på en nattklubb for homofile i Orlando i USA. Angrepet viser med all tydelighet at den homofile mannen fremdeles er islamisters og høyreekstremes felles fiendebilde. I en stadig mer polarisert verden, med nasjonalisme på fremmarsj og et Midtøsten i brann, er det ikke utenkelig at homofile blir utsatt for enda mer vold fremover.

Derfor er det treffende at årets tema for festivalen var «Solidaritet». Arrangørene visste neppe hvor treffende temaet kom til å være da det ble bestemt. Rekordoppmøte på festivalens crescendo – Pride-paraden – viser at LHBTI-kampen aldri har stått sterkere i Norge, og at det aldri har vært viktigere at den også er internasjonal.

Interessert i flere ledere fra Aftenposten? Her er et utvalg:

Les også

  1. Aftenposten mener: En advarsel og et nødrop fra britene

  2. Aftenposten mener: Sykehusene i Oslo må få et løft

  3. Aftenposten mener: Nødvendig å styrke varslervernet

Les mer om

  1. Pride
  2. Knut Arild Hareide
  3. Kristelig Folkeparti (KrF)