Leder

Aftenpostens mener: En viktig seier i krigen mot IS

 • Lederartiklene Skrives Av Aftenpostens Kommentatorgruppe. Gruppen Ledes Av Politisk Redaktør Trine Eilertsen.

Irakske militære tar seg inn i det sterkt skadede sentrumsområdet i Ramadi. Osama Sami

Den såkalte islamske stat er på defensiven. Gjenerobringen av Ramadi er en av årets mest positive nyheter fra krigen mot IS.

Leder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Aftenpostens syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

Ramadi er erobret tilbake fra Den islamske staten (IS) og på nytt under den irakske regjeringshærens kontroll. Ødeleggelsene er enorme i byen, som opprinnelig hadde en halv million innbyggere, fortsatt forekommer spredt motstand.

Likevel er dette en av årets mest positive nyheter fra krigen mot IS – en kamp som har preget 2015 og som fortsetter med uforminsket styrke inn i 2016.

IS på defensiven

Gjenerobringen av Ramadi føyer seg inn i et mønster der IS ser ut til å være på defensiven etter en periode med oppsiktsvekkende fremgang. Det er anslått at IS har mistet 15 til 20 prosent av sitt territorium i Syria og Irak. Hvis man ser på Irak alene, kan tapet være opp mot 40 prosent.

Interessert i kampen mot IS? Her er en oppsummering av året som gikk:

Les også

Tre seiere og fire tilbakeslag i kampen mot IS i 2015

Det må imidlertid understrekes at slike tall er sikre. Situasjonen er uoversiktlig og endrer seg fort.

Symbolsk viktig

Betydningen av Ramadi er stor, både politisk og symbolsk. Byen er hovedstad i Anbar-provinsen, som dekker en stor del av det vestlige Irak helt frem til grensen mot Jordan og Syria.

Sunni-muslimer utgjør hovedtyngden av befolkningen i Anbar, som har vært et viktig rekrutteringsområde for den væpnede motstanden mot den sjiadominerte regjeringen i Bagdad.

Splittet samfunn

Presset mot statsminister Haider al-Abadi er nå blitt litt mindre. Så lenge IS holdt stand i Ramadi, var det en konstant påminnelse om sårbarheten til den irakske regjeringen. Avstanden til Bagdad er bare omkring 100 kilometer. Spørsmålet nå er om den moderate Abadi har handlingsrom for å gi sin regjering et bredere grunnlag. Dessverre har regjeringene i Bagdad ofte har gjort vondt verre ved å øke splittelsen i det irakske samfunnet.

Særlig tydelig var det dette under Abadis forgjenger Nouri al-Maliki, som var statsminister mellom 2006 og 2014. Under Maliki ble det sjiamuslimske flertallet systematisk favorisert.

Slik kan IS beseires, ifølge e-sjefen:

Les også

E-sjefen: IS kan bare beseires med store bakkestyrker

Også bruken av brutal sjiamilits bidro til å drive deler av sunni-muslimske mindretallet rett i armene på ekstremistene i IS. Det utløste et hat som er en viktig del av forklaringen på den svake motstanden da IS inntok millionbyen Mosul i Nord-Irak sommeren 2014.

Sunni-muslimer må få ansvar

Mosul blir nå av mange utpekt som neste mål for regjeringshærens offensiv, men her er det grunn til å vise nøkternhet. Mosul har helt andre dimensjoner enn Ramadi eller den drepte diktatoren Saddam Husseins hjemby Tikrit, som også er erobret tilbake fra IS.

Det viktigste nå er at de mange som flyktet fra Ramadi får vende trygt tilbake, og at man kommer raskt i gang med gjenoppbyggingen. Det er også nødvendig at lokale sunni-muslimer får ansvar for sikkerheten, slik at regjeringshæren ikke kan fremstilles av IS som en okkupasjonsstyrke.

Borgerkrigen herjer

Det er svært viktig at Ramadi nå er tatt tilbake fra terrororganisasjonen.

Likevel har IS styrket seg på flere andre områder i året som gikk. 2015 blir for eksempel stående som et år der Den islamske stat tok skrittet fra regional terror til global terror, representert først og fremst ved terrorangrepene i Paris i november. Samtidig fortsetter skrekkveldet i de IS-kontrollerte områdene i Syria og Irak. Borgerkrigen i Syria er inne i sitt femte år og situasjonen for sivilbefolkningen er uholdbar.

Kampen mot IS vil uten tvil også prege 2016.

Få med deg debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter.

Flere lederartikler fra Aftenposten:

 1. Les også

  Et museskritt på vei mot fred i Syria

 2. Les også

  "Europa trenger en grensevakt"

 3. Les også

  "Trumps triumf skjemmer ut USA. Det er verst for USA, men bekymringsfullt for en hel verden."

Les mer om

 1. Ledelse

Relevante artikler

 1. LEDER

  Aftenposten mener: Mosul har falt, men også fremtiden blir vanskelig for Irak

 2. VERDEN

  Den første messe etter IS

 3. LEDER

  Aftenposten mener: Glem ikke folket i Bagdad

 4. VERDEN

  Dette er vestens strategi for å knuse IS på hjemmebane

 5. KOMMENTAR

  Mosul vil bli gjenerobret. Det avgjørende er hvordan det skjer. | Helene Skjeggestad

 6. LEDER

  Aftenposten mener: Farlig sekterisk konflikt etter IS