Aftenposten mener: Tyrkias viktigste valg

  • Dagens lederartikkel
    Dagens lederartikkel
Tyrkia avholder presidentvalg søndag 24. juni.
Dette er en lederartikkel. Lederen gir uttrykk for Aftenpostens syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

Det er valg i NATO-landet Tyrkia denne søndagen. Dersom ingen enkeltkandidat får rent flertall, går valget videre til neste runde mellom de to kandidatene som får flest stemmer. Det vil i så fall finne sted 8. juli.

Dette valget som nå står for døren, skulle opprinnelig ha funnet sted i november 2019. President Recep Tayyip Erdogan kunngjorde imidlertid i april at valget måtte finne sted halvannet år tidligere enn planlagt. Det var flere som spekulerte på hvorfor Erdogan fremskyndet valget, men blant de mer sannsynlige årsakene er at Tyrkias økonomi har begynt å vise svakhetstegn etter mange år med solid vekst.

For to år siden måtte en tyrker betale så vidt over 3 lira for 1 euro. Nå koster den mer enn 5. Den svake liren bidrar til høy prisstigning. Det er fare for at Tyrkia kan ha enda tøffere økonomiske tider foran seg, og det ville kunne ha kostet Erdogan stemmer ved et valg i november 2019.

Men en enda mer sannsynlig årsak er at Erdogan ønsket å konsolidere den økte makten han i praksis har utøvd siden kuppforsøket for to år siden. Det er heller ikke vanskelig å forestille seg at Erdogan ønsker å benytte seg av den nasjonalistiske stemningen som preger deler av befolkningen etter at tyrkisk-ledede styrker har tatt kontroll over den syriske byen Afrin, som tidligere har vært kontrollert av den kurdiske YPG-militsen.

Dette er det viktigste tyrkiske valget i nyere tid. Erdogan og hans parti AKP har allerede sørget for å stanse så godt som all kritisk presse. Journalister som har forblitt kritiske, er blitt kastet i fengsel med terrortiltale. Både påtalemyndigheten og domstolene anklages for manglende uavhengighet.

Titusener er blitt fengslet, og over 150.000 mennesker har mistet jobben i utrenskningene i kjølvannet av det mislykkede kuppforsøket. Dersom Erdogan vinner, vil han bli regjeringens leder med fullmakt til å oppløse parlamentet og utlyse nyvalg, i tillegg til å ha stor innflytelse over rettssystemet. Det som var av demokratiske kontrollmekanismer, vil bli enda mer begrenset.

Erdogan kan bli Tyrkias mektigste leder siden Mustafa Kemal Atatürk grunnla den tyrkiske republikken i 1923. Presidentvalget denne gang står ikke mellom Erdogan og hovedmotstanderen Muharrem Ince, men mellom enevelde og demokrati. Uansett hva utfallet blir, vil Tyrkia forbli et sterkt polarisert land. Det er likevel langt lettere å leve med dersom styresettet er demokratisk.