Leder

Aftenposten mener: Fortsatt forsiktighet bør prege gjenåpningen

  • Dagens lederartikkel
    Dagens lederartikkel

I skrivende stund mottar ingen respiratorbehandling i Norge som følge av koronaviruset.

Håndteringen av pandemien må så langt kunne betegnes som en stor suksess. Fagmiljøene og politikerne som har ledet an, fortjener ros.

Balansen mellom forsiktighet i møte med viruset og hensynet til alt annet har vært krevende. Myndighetene har tatt kalkulert risiko når de gradvis har åpnet samfunnet igjen. I tur og orden er barnehager, barer og frisører åpnet, og reglene for kollektivtrafikk, toppidrett, barneidrett og sosialt samvær er blitt lempet på.

Denne uken ble også landegrensene åpnet. Selv om arbeidslivet fortsatt er preget av hjemmekontor, sprøyterommet fortsatt er stengt og arrangementer med over 200 personer fortsatt er forbudt, er normaliseringen av samfunnet kommet langt.

Derfor er det forståelig at de som har havnet langt bak i gjenåpningskøen, blir stadig mer utålmodige. Idretten og kinoene har de siste ukene markert sin misnøye sterkere, med isolert sett gode argumenter.

Ja, å sitte tett på bussen gir høyere smitterisiko enn en halvfull kinosal. Ja, breddefotball er en sunnere aktivitet enn å gå på byen og drikke seg full. Men bussen kjører fordi den er viktigere enn kinoen. Og skjenkeforbudet i Oslo var et lokalt tiltak som ble opphevet da kommunen mente det var forsvarlig.

I ettertid skulle kanskje myndighetene prioritert annerledes ut fra et rent rettferdighetsperspektiv. Men selv da er det ikke gitt at tredjedivisjonskamper i fotball ville kommet lenger frem i køen på bekostning av for eksempel treningssentre.

Å stenge kranene i Oslo et par timer tidligere ville sikkert ha dempet irritasjonen fra dem føler seg nedprioritert. Men det er ikke sikkert avveiningen rundt idrettsarrangementer ville ha vært annerledes av den grunn.

Når grensene er åpnet, det er feriesesong og reiseaktiviteten er på sitt høyeste så langt i pandemien, gir det mening å avvente før man tar ytterligere risiko.

Den siste tiden har det vært flere smitteoppblussinger i Europa. Verden står fortsatt midt i den mest dramatiske pandemien siden spanskesyken. Det taler for fortsatt forsiktighet i gjenåpningen av landet.

Argumentet om at fotballen mister høstsesongen, er viktig, men ikke så viktig som fortsatt å ha kontroll på smittesituasjonen.

Les hele saken med abonnement