Leder

Aftenposten mener: Skjør sympati for demonstrantene i Hongkong

  • Dagens lederartikkel
    Dagens lederartikkel

Situasjonen i Hongkong ser ikke ut til å roe seg – tvert imot. Onsdag valgte det norske utenriksdepartementet å endre sitt reiseråd. Nå ber de tilreisende til Hongkong om å ta forholdsregler.

Universitetet i Bergen anbefaler sine studenter å komme hjem, det samme gjør det danske universitetet DTU.

Årsaken er de voldsomme sammenstøtene som har funnet sted mellom politi og demonstranter den seneste tiden.

Siden demonstrasjonene først oppsto i juni i sommer, har sammenstøtene tiltatt i styrke og omfang. Politiet bruker tåregass, vannkanoner og gummikuler, samtidig som også demonstranter tyr til vold.

Fredag i forrige uke fikk demonstrantene sitt første dødsfall da den 22 år gamle studenten Alex Chow falt fra et garasjeanlegg etter at han skal ha forsøkt å komme seg unna politiets tåregass.

Dødsfallet ble startskuddet for en voldsbølge som varte gjennom helgen.

Det er en dypt uheldig utvikling. Befolkningen i Hongkong viser ifølge spørreundersøkelser en stadig større forståelse for demonstrantenes voldsbruk. Mellom juni og august økte andelen som hadde sympati for radikale protestmetoder, fra 70 til 90 prosent.

I enkelte tilfeller har demonstranter jult opp folk som har snakket fastlandsspråket mandarin, fordi de mistenker dem for å være spioner fra Kina eller sivilkledd politi. En motdemonstrant ble til og med dynket i brennbar væske og satt fyr på, og det hele ble filmet.

Volden er ikke i demokratibevegelsens interesse. En fredelig demokratibevegelse får selvsagt støtte fra omverdenen. Den samme sympatien kan man ikke forvente når innbyggere blir påtent og angrepet av demonstranter.

Den kinesiske lederen Xi Jinping advarer nå om at volden setter Hongkongs selvstyre i fare.

Det som begynte som en protest mot et lovforslag om å kunne utlevere kriminelle til Kina, er blitt en krigslignende eksistensiell kamp for demokratibevegelsen. Det rettferdiggjør likevel ikke de militante virkemidlene.

Politiet har samtidig gått stadig hardere til verks mot lokalbefolkningen. Ofte gyver de løs på det som later til å være tilfeldig forbipasserende, og politiet har også ved gjentatte anledninger gått til angrep på pressen som dekker demonstrasjonene.

Dersom demokratiopprøret i Hongkong fortsetter å spinne ut av kontroll, blir det straks større fare for at grunnprinsippet om «ett land, to systemer», står for fall, og Hongkong blir innlemmet i Kina mange år for tidlig.

Voldsbruken på begge sider må ta slutt.

Les hele saken med abonnement