Leder

Aftenposten mener: Angela Merkel går på slakk line om ytringsfriheten

 • Lederartiklene Skrives Av Aftenpostens Kommentatorgruppe. Gruppen Ledes Av Politisk Redaktør Trine Eilertsen.

Den tyske forbundskanseleren Angela Merkel åpner for straffeforfølging av en komiker som har fornærmet Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan. Foto: AP Photo/Axel Schmidt

Det er forståelig at den tyske regjeringen åpner for straffeprosess, men det hjelper ikke dem som kjemper for ytringsfrihet i Tyrkia.

Leder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Aftenpostens syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

Tysklands regjering åpner for straffeforfølgelse av en satiriker. Hensikten synes å være å tilfredsstille Tyrkias president, Recep Tayyip Erdogan, som nylig var gjenstand for et grovt smededikt sendt på fjernsynskanalen ZDF.

Tysk straffelov har en egen bestemmelse mot fornærmelse av utenlandske statsoverhoder. Forutsetningen for at paragraf 103 skal brukes, er at det foreligger et krav fra en utenlandsk regjering samt at den tyske regjeringen samtykker i en rettslig vurdering av det.

Måtte ta i saken

Forbundskansler Angela Merkel var altså nødt til å forholde seg til spørsmålet. Hun kunne ha valgt å etterkomme Erdogans krav eller å avvise det med henvisning til at lovparagrafen er sovende.

Hun valgte en typisk merkelsk mellomløsning: Det åpnes sak mot satiriker Jan Böhmermann. Samtidig vil regjeringen foreslå paragraf 103 fjernet – fra 2018.

Unngikk opportunisme

Det ville ikke vært noe i veien for å få paragrafen avskaffet med tilnærmet øyeblikkelig virkning. Den tyske straffelovens paragraf to, ledd tre, sier at hvis loven blir endret etter at en handling er utført, men før dom er falt, skal den mildeste lovformuleringen benyttes.

Det ville ha betydd at satirikeren ikke kunne straffes etter paragraf 103. Her bør det skytes inn at han også er anmeldt for brudd på paragraf 185, et generelt forbud mot fornærmelser, med lavere strafferamme.

Merkel har nok fryktet reaksjonene: Om tyske myndigheter i all hast endret en gyldig paragraf for å redde mannen som fornærmet den tyrkiske presidenten, ville det fremstå som opportunistisk.

Forståelig valg

Det er altså lett å forstå kanslerens valg, som dessuten er en klar beskjed til Erdogan: Vi følger rettsstatens prinsipper, også når det er ubekvemt.

Problemet er at den stadig mer autoritære Erdogan neppe kommer til å la seg belære. Han vil ta avgjørelsen som en seier.

For alle som kjemper for ytrings— og pressefrihet i Tyrkia, er affæren neppe til hjelp. Hvilken tyrkisk komiker vil gjøre narr av sin president når han eller hun ser at slikt kan føre til straff selv i den liberale høyborgen Tyskland – med landets regjering som tilsynelatende pådriver?

Dømmes neppe

Rikitgnok er det sannsynlig at Böhmermann ikke tiltales eller går klar i en rettssak. Hans fornærmelser står i en klar politisk kontekst. Derfor vil den grunnlovsfestede ytringsfriheten trolig gis forrang.

Spørsmålet er hvilken skade saken gjør før prosessen er kommet så langt.

Sterk kritikk

I Tyskland får kansleren kritikk fra mange. Fra før er hun i hardt vær som arkitekt bak den kontroversielle flyktningavtalen mellom EU og Tyrkia. Gjør hun nå et nytt knefall for Erdogan?

Hennes posisjon svekkes også ved at SPD – den sosialdemokratiske koalisjonspartneren til Merkels konservative blokk, CDU/CSU – åpent dissenterte mot avgjørelsen i Böhmermann-saken.

På toppen kommer at Merkel og CDU/CSU ikke er konsekvente: De vil oppheve paragrafen som gjør det ulovlig å fornærme utenlandske statsoverhoder, men samtidig beholde den som forbyr fornærmelse av Tysklands egen president.

SV bør få støtte

Hele denne historien viser behovet for å stryke slike illiberale lovregler, enten de er sovende eller ikke. Også den norske straffelovens paragraf 184a forbyr blant annet fornærmelse av utenlandske statsoverhoder. SV foreslo tirsdag å endre den og bør få bred støtte.

Interessert i flere ledere fra Aftenposten? Her er et utvalg:

Les også

Aftenposten mener: Panama Papers må føre til endringer

Les også

Aftenposten mener: Stadig vanskeligere å komme utenom Assad i Syria

Les også

Aftenposten mener: Viktig nytenkning fra Venstre om sysselsetting

Få med deg og delta i debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter

Les mer om

 1. Ledelse
 2. Ytringsfrihet
 3. Tyskland
 4. Tyrkia

Flere artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Tyrkias president har gjort alt han kan for å straffe en tysk komiker. Nå har han én sjanse igjen.

 2. KULTUR
  Publisert:

  Satirisk dikt om Erdogan blir delvis forbudt i Tyskland

 3. VERDEN
  Publisert:

  Iskaldt mellom Tyrkia og Tyskland

 4. VERDEN
  Publisert:

  Erdogan bruker nazi-sammenligning overfor Tyskland - igjen

 5. VERDEN
  Publisert:

  Tysklands regjering avviser å ha avlyst tyrkisk valgmøte

 6. VERDEN
  Publisert:

  Kalte Tyrkias president «onanist» i dikt. Nå er han i Ankara for å støtte regimet.