Leder

Aftenposten mener: Jødesvin-sketsjen var smakløs

  • Dagens lederartikkel
    Dagens lederartikkel

Debatten har gått heftig for seg etter at NRK Satiriks publiserte en video der en mann spiller Scrabble mot en jødisk mann. Den jødiske mannen maser med hoverende mine om at motstanderen må legge ned neste ord, men han blir sittende og nøle. Hvorfor? Jo, fordi bokstavene han har liggende på brettet, danner ordet «jødesvin».

«Det var da fælt som du skulle gruble, da. Det er jo bare et spill!» sier den jødiske mannen, som for øvrig bærer det religiøse hodeplagget kippa og har krøller ved ørene. «Nei, vi er nok på ulike nivåer, sånn rent mentalt», konkluderer jøden fornøyd.

At ordet «jødesvin» er for langt for Scrabbles syvtegnsbegrensning, er en annen sak. Det er selvsagt ikke Scrabble-entusiastene som er mest opprørt over sketsjen, men de som mener at sketsjen er antisemittisk.

Da produksjonsselskapet Norske Grønnsaker først la ut videoen på sin Facebook-side, delte de den med kommentaren «tagg en jøde!» Posten ble senere fjernet, før videoen ble lagt ut igjen, uten den opprinnelige oppfordringen.

Forfatter og regissør Monica Csango, som selv er jødisk, reagerer sterkt på videoen. «Jeg får høre om jødiske elever ved norsk skoler som har opplevd medelever som hilser med ’Heil Hitler’ og ler. Jeg har hørt om en elev som ble dyttet inn i et skap på skolen før barnet ble kastet vann på fordi den ’skitne jøden’ skulle vaskes. En annen har fått hakekorset risset inn på pulten sammen med ordet ’jøde’», forteller hun i et debattinnlegg i Aftenposten.

Den jødiske minoriteten i Norge er en liten gruppe på omtrent 1500 mennesker. En undersøkelse fra Oslo kommune i 2012 viste at over halvparten av de jødiske elevene hadde opplevd jødehets. Undersøkelsen viste også at ordet «jøde» blir brukt som et generelt skjellsord.

Underholdningsredaktør Charlo Halvorsen i NRK fastholder i sitt svar til Csango at sketsjen ikke var antisemittisk. «Det blir stilt spørsmål ved om vi kunne brukt andre minoriteter. Selvsagt kunne vi det. En homofil ville kunne blitt satt overfor noe grovt homofobisk, en muslim noe nedsettende om Muhammed», skriver han.

Det kunne de sikkert. Men nå har det seg altså slik at de heller valgte å lage en sketsj om en liten og utsatt minoritet.

Hvorvidt sketsjen var antisemittisk eller ikke, kan diskuteres. Smakløs var den i hvert fall. Regjeringen har en handlingsplan mot antisemittisme der det påpekes at antisemittismen øker i Europa. Det er ikke noe i veien med å utvise et minimum av sensitivitet overfor de få jødene som bor her.

Les hele saken med abonnement