Leder

Aftenposten mener: Venstre skyter seg selv i foten

  • LEDERARTIKLENE SKRIVES AV AFTENPOSTENS KOMMENTATORER. GRUPPEN LEDES AV POLITISK REDAKTØR TRINE EILERTSEN.
Trine Skei Grande ble gjenvalgt som leder, men fikk ellers ikke så mye annet å glede seg over i Ålesund.

Erna Solberg vil ikke like det som skjedde på Venstres landsmøte.

Leder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Aftenpostens syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

I år har landsmøtene til to av småpartiene betydning: Hvis SV ryker under sperregrensen, øker sannsynligheten for at Erna Solbergs regjering blir sittende. Hvis Venstre ikke makter fire prosent i september, har Ap-leder Jonas Gahr Støre gode sjanser til å bli statsminister.

SVs landsmøte tok et skritt mot venstre, mens Venstres landsmøte tok et skritt mot Venstre.

Trine Skei Grandes parti fremstår nå som mer uklart og splittet enn på mange år. Partiets mange kritikere vil nikke gjenkjennende: Dette er det Venstre de liker å gjøre narr av.

Partiledelsens såkalte «plan A», en blågrønn regjering uten Fremskrittspartiet, var usannsynlig før landsmøtet og ble mer usannsynlig underveis.

Les også

Venstre-ledelsen tapte oljekamp, landsmøtet sa nei til 24. konsesjonsrunde

Skritt mot MDG og SV

Gjennom udisiplinerte avisutspill ble det klart at heller ikke alle partiets egne toppfolk tror på strategien. I Venstre er det kontroversielt å samarbeide med Frp, men også kontroversielt å avvise samarbeid med Frp.

Partiets strategi ble dessuten undergravd særlig av landsmøtets vedtak om å si nei til den nylig utlyste 24. konsesjonsrunden på norsk sokkel.

Venstre kan gjerne mene at Norge best bidrar i kampen mot klimaødeleggelsene ved å la resterende olje- og gassressurser bli liggende under havets bunn, men i så fall går partiet inn i konkurranse med SV og MDG om de mest radikale miljøvelgerne.

Les også

Du vet du er på Venstres landsmøte når...

Nederlag for Grande

Til nå har Venstre ønsket å vinne velgere som er opptatte av en realistisk, økonomisk ansvarlig klimapolitikk. Partiet har erkjent at norsk olje og gass vil måtte være en del av verdens energiforsyning i mange år til og har utformet en ambisiøs klimapolitikk innenfor denne rammen.

Partiledelsen kjempet naturligvis hardt mot vedtaket. Også det faktum at partileder Trine Skei Grande led nederlag i en så viktig sak, svekker Venstre foran en vanskelig valgkamp.

Landsmøtet vedtok dessuten en hel katalog av et partiprogram, et det knapt er mulig å regne ut hva vil koste. Det som er sikkert, er at programmet blir dyrt. Her kan man lure på om den borgerlige dyden er helt forsvunnet.

Les også

Grande gir seg ikke uten kamp | Frank Rossavik

Vanskelig valgkamp

Perspektivmeldingen ble lagt frem samme dag som landsmøtet åpnet. Den etterlater ingen tvil om at fremtiden vil bestå av tøffe prioriteringer.

Venstre vært med på å prege Norge, men i moderne tid har det liberale partiet slitt med å finne fast grunn. Stortingsvalget i 2017 ligger an til å bli et mareritt og det er vanskelig å tro at landsmøtet vil bedre utsiktene. Det er alvorlig også for statsminister Erna Solberg.

Les flere av Aftenpostens lederartikler:

Les også

  1. Aftenposten mener: Tiden renner ut for å hindre enorm sultkatastrofe

  2. Aftenposten mener: Ja til 24. konsesjonsrunde

  3. Aftenposten mener: Ubevæpnet politi fortsatt best

Les mer om

  1. Klimapolitikk
  2. Trine Skei Grande
  3. Venstres landsmøte
  4. Venstre (V)