Leder

Aftenposten mener: Tillitsbrist til bergenspolitiet

 • LEDERARTIKLENE SKRIVES AV AFTENPOSTENS KOMMENTATORER. GRUPPEN LEDES AV POLITISK REDAKTØR TRINE EILERTSEN.

Politimester Kaare Songstad i Vest Politidistrikt har en stor jobb med å forklare innbyggerne i Bergen at de kan stole på etaten. Paul Sigve Amundsen / NTB scanpix

Politiledelsen i Bergen har en enorm jobb foran seg. Den skal gjenopprette en tillit som er så godt som borte.

Leder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Aftenpostens syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

Forrige helg avslørte VG en alvorlig varslersak i politiet i Bergen. En tjenestemann forteller om en politiledelse som aktivt prioriterer bort alvorlige narkotikaforbrytelser. Ansatte er blitt beordret bort fra situasjoner som kan føre til store beslag og viktige pågripelser.

Forklaringen på nedprioriteringen av narkosaker er grei: Politiet jobber med andre, store, viktige saker. Politidirektør Odd Reidar Humlegård i Politidirektoratet bekrefter det, og sier at bergenspolitiet jobber med et stort sakskompleks som krever store ressurser.

Les også

Les gjerne denne tankevekkende kommentaren av Andreas Slettholm om alt politiet velger bort

Det er ingen grunn til å betvile at dette stemmer. Nye former for organisert kriminalitet, som menneskehandel, krever store etterforskningsressurser. Lime-saken er et eksempel på hvordan kjente kriminalitetsformer, som utnyttelse av arbeidskraft, foregår organisert og i stort omfang. Politiet må forholde seg til de nasjonale prioriteringene for kriminalitetsbekjempelse, men må også prioritere i hvert distrikt. Det er ikke mulig å rekke over alt.

Politiet i Bergen kan skryte av godt arbeid mot menneskehandel og overgrep mot barn, noe som neppe ville fått like høy prioritet hvis narkotikakriminalitet skulle stått øverst på listen.

Likevel, dette forsvarer ikke bergenspolitiets handlemåte. I følge varsleren har politiet stående ordre om ikke å gripe inn overfor selgere og bakmenn i narkotikasaker. De nekter seg imidlertid ikke å ta brukere. Det er i seg selv en grov feilprioritering.

Problemet er ikke at politiet prioriterer, men det er måten det gjøres på, og formen det kommuniseres i som er problemet.

Politiets legitimitet er fundert på befolkningens tillit. De fleste av oss har knapt befatning med politiet gjennom livet, men når vi trenger det, må vi vite at politiet er der for oss. Når beboerne på Laksevåg i Bergen gjentatte ganger varsler om grov kriminalitet i sitt nabolag, uten at politiet bryr seg med det, raser tilliten. Politiet kan aldri prioritere bort all hverdagskriminaliteten, uansett hvor kompleks den alvorlige kriminaliteten blir. Og politiet kan ikke prioritere bort den groveste delen av narkokriminaliteten, som vi vet følges av mange andre kriminalitetstyper.

Politiet i Bergen sliter åpenbart med både prioriteringer, ledelse og ressurser. Igjen. Da må politiledelsen selv varsle, oppover, og ikke vente til ansatte og medier gjør det for dem. Politiet i Bergen er i en dyp tillitskrise.

Les mer om

 1. Bergen
 2. Politiet
 3. Krim
 4. Verdens Gang (VG)

Relevante artikler

 1. KOMMENTAR

  Bergenspolitiet ignorerer grov narkotikakriminalitet. Hva ignorerer Oslo-politiet? | Andreas Slettholm

 2. NORGE

  Politileder om ny avsløring: – Dette er krise. Det er direkte pinlig.

 3. NORGE

  Ansatte i krisemøte på politihuset i Bergen

 4. NORGE

  Politidirektøren: – Bergenspolitiet jobber med kjempesak

 5. NORGE

  Spesialenheten skal etterforske bergenspolitiet

 6. NORGE

  Politidirektørens «kjempesak» tok bergenspolitiet på sengen