Leder

Aftenposten mener: Putins maktbruk skjuler sårbarhet

 • LEDERARTIKLENE SKRIVES AV AFTENPOSTENS KOMMENTATORER. GRUPPEN LEDES AV POLITISK REDAKTØR TRINE EILERTSEN.

President Vladimir Putin baserer sin popularitet på at han i mange russeres øyne er den sterke mannen som ordner opp. Dmitry Lovetsky, AP/NTB SCANPIX

President Vladimir Putin tar et oppgjør med korrupte elementer fordi den russiske staten må styre knappe ressurser dit behovet er størst.

Leder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Aftenpostens syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

Mange småkonger i det russiske statsapparatet har mistet jobben i sommer, og flere går en usikker høst i møte.

President Putin har satt i gang en stor kampanje mot korrupsjon. Som vanlig går det hardest ut over personer som befinner seg et trinn eller to under toppen.

 • Spekulasjonene florerer: Hodene ruller i Kreml - Putin rensker i rekkene

Noen avsløringer nærmer seg det komiske, for eksempel tolldirektøren som gjemte skoesker med hundretusener av dollar i klesskapet hjemme. «Familiens sparepenger», kunne han fortelle.

Magre tider

Men det er ingen tvil om at Putin mener alvor. Russisk økonomi merker virkningen av lave oljepriser og internasjonale straffetiltak. Mange mennesker har fått kjøpekraften dramatisk redusert de siste årene.

For Putin er dette politisk farlig. Han har bygd sin popularitet på å være den sterke mannen som sørger for at folk får lønn, trygd og en forutsigbar tilværelse.

Slik var det ikke under forgjengeren Boris Jeltsin. Det husker mange russere altfor godt.

Vanskelig å håndtere

Putin har kjøpt seg tid ved å appellere til russernes patriotisme og offervilje. Den er større enn i vestlige forbrukersamfunn, men også i Russland finnes det en grense.

Kontrasten mellom stormaktsretorikken og den grå hverdagen må ikke bli for grell. Der er det moderne Russland mer sårbart enn den gamle Sovjetunionen var.

Putins kampanje forteller mye om hvordan regimet utvikler seg. Presidenten ønsker åpenbart å distansere seg fra den verste grådighetskulturen i maktens nærhet. Men det betyr nødvendigvis at han skaffer seg mektige fiender.

De trofaste støttespillerne

Desto viktigere blir det da å sikre lojaliteten til dem som står ham aller nærmest. Det vil si deler av sikkerhetsapparatet i KGB-etterfølgeren FSB og tilknyttede organer. De som sitter der, kan trolig se frem til interessante karrieremuligheter.

Etter hvert som Putins maktbasis snevres inn, er det fare for at innenrikspolitikken dreier i enda mer autoritær retning.

Økende spenning

Voksende nasjonalisme, kombinert med et behov for å avlede oppmerksomhet, kan også få utenrikspolitiske konsekvenser. Allerede nå er det tegn til at den ulmende konflikten i Ukraina begynner å blusse opp.

Putins problem - og tragedie - er at han egentlig ikke har noen vei tilbake. Han er fanget i et maktspill der virkemidlene blir stadig hardere.

Les mer om

 1. Vladimir Putin
 2. Russland
 3. Korrupsjon
 4. Ukraina
 5. FSB
 6. Oljepris
 7. Økonomi

Relevante artikler

 1. LEDER

  Aftenposten mener: Putin bør lykkes med sine reformer

 2. LEDER

  Aftenposten mener: Putin trenger Vesten som fiende

 3. LEDER

  Aftenposten mener: Ambassadør-drapet kan bli et propagandanummer.

 4. LEDER

  Aftenposten mener: Trøblete pensjonsreform for Putin

 5. SJAKK

  Ny sjakkpresident etter konfliktfylt valg: – En åpenbar Putin-mann

 6. VERDEN

  Putin hevder Mueller-rapporten viser at det ikke har vært russisk valginnblanding