Leder

Aftenposten mener: Klokken tikker for Netanyahu

  • Dagens lederartikkel
    Dagens lederartikkel

Mandag denne uken ble det klart at Israels statsminister, Benjamin Netanyahu, gir opp å danne ny regjering. Det kunngjorde han til president Reuven Rivlin, som dermed gir oppdraget videre til Benny Gantz.

Helt siden valget for drøyt en måned siden har Netanyahu søkt samarbeid i flere retninger for å danne en koalisjonsregjering.

Det er andre gang på ett år at dette skjer. Det forrige valget, som fant sted i april, resulterte i et like fruktesløst forsøk på å finne koalisjonspartnere for Netanyahus parti, Likud.

Når samarbeidsforsøkene blir stående i stampe også denne gang, er det fordi Likud og Gantz’ politiske liste, Blått Hvitt, også denne gang ble nesten like store i valget.

Gantz er rett nok å betrakte som Netanyahus rival, men han er ikke akkurat å betrakte som noen pusekatt på venstresiden heller. Fra 2011 til 2015 var han stabssjef for Israels forsvarsstyrker, og han har bakgrunn fra blant annet spesialstyrkene. Partiet han dannet i 2018, Hosen Y’Israel («Styrke for Israel»), tilhører den borgerlige siden.

Gantz har likevel ikke ønsket at Netanyahu skal fortsette som Israels statsminister så lenge han fremdeles er under etterforskning for korrupsjon. En tiltale mot Netanyahu kan komme allerede i november.

Netanyahu er mer interessert i juridisk immunitet enn samhold, hevder Gantz. En mulig utvei for Netanyahu kunne vært å få vedtatt en immunitetslov, selv om det i praksis er lite trolig at han ville klare å få igjennom et flertall for dette.

Et forslag fremmet av Avigdor Lieberman, er en samlingsregjering med rotasjon på statsministervervet, der Gantz kunne ha tatt over hvis Netanyahu blir tiltalt. Netanyahu sa opprinnelig ja til ordningen, men Gantz forlot forhandlingene nokså raskt.

Netanyahu legger derfor all skyld på Gantz for at samarbeidsforsøkene har havarert.

Sistnevnte har nå 28 dager på å danne en koalisjonsregjering. Lykkes han ikke, kan oppgaven gå til hvem som helst i Knesset. Et mer sannsynlig utfall er likevel at Israel får nok et nyvalg, trolig i mars. Dersom Netanyahu blir tiltalt, kan et nyvalg ramme Likud betraktelig, ettersom partiet ikke har noen klar stemmesanker til å ta over.

I mellomtiden har Netanyahu sin fulle hyre med å lede landet i en særlig spent situasjon. USAs beslutning om å trekke amerikanske soldater ut av Nord-Syria gjør at mange tviler på hva en amerikansk sikkerhetsgaranti er verdt for tiden.

Netanyahu har sittet som statsminister i 13 år. Dette kan fort bli hans siste.

Les hele saken med abonnement