Leder

Aftenposten mener: Uverdig utgang for Mugabe

  • Dagens lederartikkel
    Dagens lederartikkel

Robert Mugabe kunngjorde søndag at han ikke ville trekke seg likevel. Foto: Tsvangirayi Mukwazhi / TT / NTB Scanpix

Leder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Aftenpostens syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

Forvirringen råder i Harare etter at det i helgen ble kjent at Robert Mugabe (93) skulle gå av som president. Flere hundre tusen mennesker tok til gatene og feiret at mannen som har styrt Zimbabwe siden 1987, skulle trekke seg frivillig.

Så kom talen søndag kveld der Mugabe kunngjorde at han trosset sitt eget parti og nektet å gå av likevel.

Zimbabwe var en gang et av Afrikas mest velstående land. Det autoritære vanstyret til Mugabe har gjort om på det. Nå er økonomien preget av hyperinflasjon, arbeidsledighet og kronisk mangel på basisvarer.

Les også

– Det var på tide at militæret grep inn. Nå har vi håp om at alt kan bli bedre i landet.

I boken «The Third Wave» beskriver den amerikanske statsviteren Samuel Huntington flere mulige måter for autoritære ledere å sikre at de ikke risikerer å bli henrettet ved en eventuell avgang. Det beste utfallet får man der lederen stiller til valg, åpent og redelig. Blir det valgseier, kan vedkommende fortsette å styre med styrket legitimitet.

Valgene i Zimbabwe under Mugabes ledelse har foregått på ganske annet vis. USA innførte allerede i 2003 sanksjoner mot Mugabe og flere personer i kretsen rundt ham, etter anklager om valgfusk og brudd på menneskerettighetene.

At Mugabe har kunnet sitte så lenge som han har gjort, til tross for massiv misnøye og elendig økonomi i landet, ville ikke vært mulig uten støtte fra gode venner i militæret. Da Mugabes kone, Grace Mugabe, nå ville ta over etter sin mann og fikk visepresident Emmerson Mnangagwa sparket, fikk militæret nok.

Grace Mugabe er kjent for overdådig livsstil, i likhet med ektemannen. Da Robert Mugabe fylte 89 år, ble det trykket egne gullmynter. Mugabes bursdagskake veide 89 kilo.

Les også

Blir det demokrati i Zimbabwe? | Marianne Dahl og Kristian Skrede Gleditsch

At Zimbabwe nå endelig ser ut til å bli kvitt diktatoren, er gledelig. Men hvor veien går videre, er ikke lett å spå. Militæret har i prinsippet tatt makten, og det har støtte i befolkningen. Det er imidlertid ikke en varig løsning.

Chris Mutsvangwa, leder for organisasjonen for frigjøringskrigens veteraner, sier til Reuters at planene om å stille Mugabe for riksrett fortsatt står fast, og at parlamentet starter behandlingen av saken tirsdag.

Folket i Zimbabwe har vært plaget av en stadig mer autoritær enehersker i 37 år. Mugabe er en av de siste gjenlevende afrikanske lederne som sto sentral i kampen mot det gamle koloniveldet og et hvitt fåmannsvelde.

Han kommer til å bli husket ikke som frigjøringshelt, men som en diktator som klamret seg til makten til det aller siste. Det er å håpe at den neste presidenten i Zimbabwe fører landet i en bedre retning.

Les mer om

  1. Aftenposten mener
  2. Leder
  3. Zimbabwe
  4. Harare
  5. Korrupsjon