Aftenposten mener: Grov hatprat må ikke henlegges

Antisemittisme er utålelig. Det er derfor viktig at politiet gjenopptar etterforskning mot tidligere imam i Drammen.

Forstander Ervin Kohn ved Det mosaiske trossamfunn ba Riksadvokaten ta tak i en henlagt sak på nytt.
Leder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Aftenpostens syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

Ytringsfriheten skal favne vidt. Det skal være tillatt for hvem som helst å si nesten hva som helst om praktisk talt alt. Det er det som er demokrati. Det er det som er frihet.

Men selv ytringsfriheten har en begrensning. Det er straffbart å fare med hatprat mot utsatte grupper. Det er ikke tillatt å spre hat på bakgrunn av blant annet etnisitet, livssyn eller seksuell orientering. For da er det nettopp friheten og menneskeverdet – selve poenget med det liberale samfunnet – som rammes.

Alarmen gikk i Drammen i fjor. Imam Noor Ahmad Noor i det islamske trossamfunnet Minhaj-ul-Quran ble politianmeldt for noe han skrev på urdu på Facebook:

«Hitler etterlot noen jøder slik at verden kunne se hvor ond denne nasjonen er. Og hvorfor det er nødvendig å drepe dem», skrev imamen. Videre: «Israel er en djevel. Hitler drepte ikke alle og lot noen leve slik at verden kan se hvordan de setter menneskeheten i fare når de er i live.»

Trosfellene i Minhaj-ul-Quran gjorde det eneste rette da denne ytringen ble politianmeldt og offentlig kjent. Imamen mistet jobben og ble suspendert fra nettverket.

Politiet i Drammen handlet mindre klokt. Etterforskning ble iverksatt og avhør av imamen utført. Men så ble saken henlagt, ifølge Human Rights Service med den begrunnelse at intet straffbart forhold var påvist.

Det virket rart. Ytringer med støtte til drap er sjelden kost. Utfallet var dessuten skriftlig, lett dokumenterbart og burde ikke kreve store ressurser å ettergå.

Blant dem som reagerte på henleggelsen, var forstander Ervin Kohn i Det mosaiske trossamfunn. Kohn ba Riksadvokaten ta initiativet til fornyet etterforskning. Mandag lot det til å skje noe. Politiinspektør Dag Lyngås i Drammen sa at en ny jurist var satt på saken.

– Hatefulle ytringer er et område vi tar på største alvor. Jeg skjønner at noen blir krenket av dette, men vi skal ta en ny vurdering, sa Lyngås nå til Drammens Tidende.

Den tidligere imamen som kom med ytringen, har forlengst beklaget og slettet innlegget fra nettet. Politi og påtalemyndighet kan likevel ikke se gjennom fingrene med en sak av denne typen. Den må etterforskes, ikke fordi «noen kan bli krenket», som politiinspektøren uheldig sa, men fordi antisemittisme og støtte til drap er utålelig for en rettsstat og et demokrati. Det er en krenkelse av absolutt alle.

9. september 2022 kl. 17.43 ble teksten justert på to punkter. Det ble presisert at kun enkelte grupper har beskyttelse mot såkalt hatprat. «Kjønn» ble fjernet som eksempel.