Leder

Aftenposten mener: Vanskelig vei til fred i Ukraina

 • LEDERARTIKLENE SKRIVES AV AFTENPOSTENS KOMMENTATORER. GRUPPEN LEDES AV POLITISK REDAKTØR TRINE EILERTSEN.

Pavlo Klimkin, utenriksminister i Ukraina, Jean-Marc Ayrault, utenriksminister i Frankrike, den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov og den tyske utenriksministeren Sigmar Gabriel møttes i helgen for å diskutere utviklingen i Ukraina. Foto: Sven Hoppe / TT / NTB Scanpix

Leder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Aftenpostens syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

Mandag trådte en ny våpenhvile i kraft i Øst-Ukraina. Avtalen kommer etter en periode med et høyere konfliktnivå mellom de russiskstøttede opprørerne og ukrainske myndigheter øst i landet.

Våpenhvilen er forhandlet frem i den såkalte Normandie-gruppen, der myndighetene i Ukraina, Russland, Tyskland og Frankrike er representert. Rammen var den årlige sikkerhetskonferansen i München.

Nyheten kom nesten samtidig med at Russlands president Vladimir Putin annonserte at pass som er utstedt av de russiskstøttede opprørerne i de selverklærte utbryterrepublikkene Luhansk og Donetsk, skal godkjennes som gyldig identifikasjon i Russland.

 • Bli med inn bak kulissene i et møte i Normandie-gruppen: Det gikk hardt for seg på middagen i Berlin i natt. Putin og Merkel hadde oppgjør på kammerset

Trump og Putin

Før sikkerhetskonferansen var det knyttet stor spenning til hvilke signaler som ville komme fra medlemmer av Donald Trumps nyinnsatte administrasjon. For eksempel har det vært usikkert hvordan Trumps signaler om et bedre forhold til Russland vil arte seg i praksis.

Visepresident Mike Pence sa riktignok at USA og Russland vil søke mer samarbeid. Tidligere har Trump også signalisert at han ønsker å arbeide sammen med Putin i krigen mot Den islamske stat i Syria.

Pence var imidlertid også tydelig på at Russland må holdes ansvarlig for deres innblanding i krigen i Ukraina, og at Minsk II-avtalen fremdeles ligger fast.

Samme beskjed kom fra den britiske utenriksministeren Boris Johnson som sa at hverken Europa eller USA kan akseptere at «et land invaderer et annet og annekterer deler av det».

Uthules

Dermed ga helgen en slags avklaring i Ukraina-spørsmålet: Det meste er tilsynelatende som før Trump.

Alle stiller seg bak Minsk-avtalen, også Russland. Samtidig uthules og vanskeliggjøres prosessen jevnlig.

Denne gang ved at Putin godkjenner pass fra utbryterrepublikkene – til Ukrainas store fortvilelse.

Ber om tålmodighet

Avklarte posisjoner gir en form for etterlengtet arbeidsro, men det forandrer ikke realiteten på bakken i Ukraina eller i forhandlingene.

For eksempel understreket den franske utenriksministeren Jean-Marc Ayrault i helgen at fredsarbeidet krever tålmodighet fordi hverken Ukraina og Russland viser vilje til reelle forhandlinger.

Vestlige ledere må være tålmodige på vegne av fredsarbeidet, men desto mer utålmodige på vegne av partene som bremser progresjonen i forhandlingene. Dette er ikke tiden for å løfte sanksjonene mot Russland.

Reelt press må legges på både ukrainske og russiske myndigheter for å oppfylle Minsk-avtalen.

Det er den vanskelige, men fremdeles eneste farbare veien for å skape fred i Ukraina.

Les mer om

 1. Russland
 2. Ukraina
 3. Minsk
 4. USA
 5. Mike Pence
 6. Vladimir Putin
 7. Konflikt

Flere artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Presidentenes kveldsmøte i Paris ble langvarig og livlig. Nå tennes et håp for krigen i Europa som har kostet 13.000 menneskeliv.

 2. VERDEN
  Publisert:

  Verdensledernes fest i Hamburg gir et ørlite håp i Ukraina

 3. VERDEN
  Publisert:

  Putin og Merkel snakker sammen igjen om Ukraina. FN-styrker kan bli løsningen for å stoppe Europas farligste konflikt.

 4. KOMMENTAR
  Publisert:

  Krigen begge parter vil varme opp

 5. VERDEN
  Publisert:

  Kvinnen som ikke kom hjem fra butikken, er ett av tusenvis av ofre i Europas glemte krig

 6. VERDEN
  Publisert:

  Stoltenberg ber Russland dempe Ukraina-konflikten