En uredd prisvinner

Kampen for miljøet henger nøye sammen med kampen for menneskerettighetene.

Dette er en lederartikkel. Lederen gir uttrykk for Aftenpostens syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

Det er bakgrunnen for at årets Raftopris er tildelt nigerianeren Nnimmo Bassey.

Omfattende oljeutvinning har gjort Niger-deltaet til et av verdens mest forurensede steder. Forventet levealder i dette området er bare 41 år. Det er syv år mindre enn i hele Nigeria sett under ett.

I denne striden står Bassey ikke bare overfor mektige oljeselskaper, men også sitt eget lands myndigheter. Gjennom organisasjonen Environmental Rights Action har Bassey i en årrekke arbeidet for å beskytte lokalbefolkningen mot de massive miljøødeleggelsene. Det er de aller fattigste som blir hardest rammet.

Som styreleder i organisasjonen Friends of the Earth International kombinerer Bassey sin innsats for det nære miljøet med et glødende globalt engasjement.

Prisvinneren har aldri vært redd for å si sin mening. Han kritiserer også Norges ambisjoner om å spille en ledende rolle i det internasjonale klimaarbeidet. Han mener dette ikke lar seg forene med våre økende utslipp og store satsing på olje og gass.

Bassey tar kraftig avstand fra Statoils utnyttelse av oljesand i Canada. «Det er sjokkerende at et statseid norsk selskap vil investere i denne miljøfiendtlige virksomheten», sa han i et intervju med Bergens Tidende i fjor.

Det er en uredd og allsidig aktivist som nå blir hedret med den prestisjetunge Raftoprisen.