Leder

Snakk med barna

Denne uken åpner både skolefritidsordningen og de barnehagene som har vært stengt i sommer. Det betyr at tusenvis av barn skal møte igjen sine beste venner, etter det som for dem er en lang adskillelse.

Leder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Aftenpostens syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

Store og små barn skal dele sine dramatiske versjoner av den nasjonale tragedien de har vært vitne til. For åpne barnesinn har de siste ti dagene har vært en storm av inntrykk. De fleste skremmende eller uforståelige, men også noen som har vært fylt av et stille lys. Begge deler gjør sterkt inntrykk, også på barn.

Naturligvis må barn skjermes. Men selv ganske små barn har oppfattet at noe er veldig galt. Derfor har det vært godt å se at foreldre over hele landet har latt barna delta, både i sørgemarkeringer og i blomsternedleggelse. Foreldre forstår at også barna må innlemmes. Og når barn får konkrete holdepunkter de kan hekte de sterke og uforståelige følelsene på, som å delta i å legge roser i et blomsterhav, har de et utgangspunkt for videre samtale og bearbeidelse.

Mange foreldre har lagt et godt grunnlag for at denne bearbeidelsen skal være så god som mulig. Nå må kommunene sørge for at ansatte i barnehager og skolefritidsordning blir i stand til å følge opp arbeidet, og snakke med barna om hva som har skjedd.

Les mer om

 1. Ledelse

Relevante artikler

 1. FORELDRELIV

  Barnehagestart: Én ting er avgjørende for at barnet skal trives

 2. DEBATT

  «SFO er jo bare en oppholdsplass» virker som en utbredt holdning på kommunalt nivå

 3. POLITIKK

  – Det må ikke være slik at man skal få gratis barnehage om man bor på «riktig postnummer»

 4. LEDER

  Aftenposten mener: Opprørende og potensielt farlig sikkerhetsbrudd

 5. DEBATT

  Det er faktisk lettere å rope på barnehageforbud enn omskjæringsforbud

 6. LEDER

  Aftenposten mener: Barnehagebarna fortjener bedre