Leder

Aftenposten mener: Barnehagen er en integreringsmaskin

 • LEDERARTIKLENE SKRIVES AV AFTENPOSTENS KOMMENTATORER. GRUPPEN LEDES AV POLITISK REDAKTØR TRINE EILERTSEN.
Barnehagen er avgjørende for integreringen, og språkkrav til ansatte er et naturlig steg på veien mot høyere kvalitet.
Leder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Aftenpostens syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

På denne tiden av året er det mange foreldre som for første gang har levert barnet sitt i en barnehage. Å overlate det kjæreste man har til fremmede mennesker er selvsagt ikke bare lett. Men å mene at barna har godt av å være i barnehage, kan sies å ha blitt en norsk verdi.

Denne uken publiserte Statistisk sentralbyrå (SSB) ny statistikk over barnehagedekningen i Norge. Stadig flere barn går i barnehage, viser tallene, og det er særlig ettåringene som i større grad enn før skal tilbringe dagene utenfor hjemmet.

Nesten alle går i barnehage

I 1980-årene var det bare 20 prosent av ettåringene som hadde barnehageplass, kan SSB fortelle. I 2016 var tallet steget til 72 prosent. Oppgangen har vært markant selv de seneste årene: I år 2000 hadde bare 27 prosent av ettåringene barnehageplass.

For de største barna er tallene enda høyere: 97 prosent av barna mellom tre og fem år har barnehageplass.

Språkkrav til ansatte

Tidligere denne måneden kom meldingen fra kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen om at regjeringen vil innføre språkkrav til barnehageansatte. Det er en klok avgjørelse.

«Vi mener det er viktig at alle de ansatte kan norsk fordi det er viktig at alle barna lærer seg norsk, ikke minst barn med minoritetsbakgrunn. Barna skal integreres i vårt samfunn, så er det helt avgjørende», uttalte Røe Isaksen til NRK.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen innfører språkkrav til barnehageansatte.

Det har kunnskapsministeren helt rett i. Av de 282.600 barna som gikk i norske barnehager i fjor, var 46.000 minoritetsspråklige. Det var en økning på syv prosent fra året før. Lavere pris og gratis tilbud for lavinntektsfamilier fremstår som et godt integreringstiltak.

Kvaliteten på barnehagene må være første prioritet – for alle, enten man bor i by eller bygd. I barnehagen danner barna vennskap som ofte varer livet ut. De lærer seg å omgås hverandre og blir en del av et fellesskap.

Satsingen på barnehager fremover må handle om kvalitet og innhold. Det er viktigere enn å diskutere hvem som tjener penger på dagens barnehager, at kravene til innhold utvikles og oppfølgingen av både kommunale og private barnehager styrkes.

Utdannelse er vår viktigste integreringsmaskin, og for de fleste begynner utdannelsen i barnehagen. Å lære norsk fra første stund er en viktig del av det.

Mest lest akkurat nå

 1. NORGE

  Bro kollapset i Øyer i Gudbrandsdalen – lastebil og bil er berørte

 2. NORGE

  Ulykkesbro ble friskmeldt etter at lignende bro kollapset i 2016

 3. NYHETSANALYSE

  Putin ville vise Natos grusomheter. Da gikk det helt galt.

 4. NORGE

  Nyhetsstudio: Siste nytt

 5. VERDEN

  Utstøtte Liz Cheney får uventet hjelp. – Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle gjøre dette

 6. VERDEN

  Tørke over hele Europa: Kan bli risotto- og parmesankrise.