Leder

Aftenposten mener: FNs høykommissær for flyktninger bør prioriteres

  • Dagens lederartikkel
    Dagens lederartikkel
Pressekonferanse med bl.a. FNs generalsekretær António Guterres og utenriksminister Ine Eriksen Søreide.
Leder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Aftenpostens syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

Denne uken er FNs generalsekretær António Guterres på besøk i Norge. Han er her for å delta på fredsmeglingssamlingen Oslo Forum. I tillegg har han audiens på Slottet og et eget program med statsminister Erna Solberg.

Guterres brukte anledningen til å rose Norge:

– Jeg beundrer Norge og rollen Norge spiller, for å forhindre konflikter og løse konflikter. Også innen humanitær hjelp og utviklingssamarbeid har Norge alltid vært en ledende nasjon, sa Guterres.

Det er hyggelig med rosende ord fra en så prominent person, men Guterres har egentlig all grunn til å være i dystert humør. Denne uken kom årets rapport fra FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR), der det gikk frem at det totale antallet flyktninger i verden i fjor endte på rekordhøye 68,5 millioner mennesker.

Les også

Somalias statsminister lover å undersøke påstander om koranskoler

Hver dag forlot nærmere 44.500 mennesker sine hjem – til en uviss fremtid, forteller rapporten. Det siste tiåret har tallet på mennesker som er tvunget på flukt, steget med over 50 prosent, fra 42,7 millioner i 2007 til 68,5 i 2017.

I alt ble 16,2 millioner menn, kvinner og barn fordrevet i 2017, mens bare drøyt 5 millioner tidligere flyktninger kunne vende hjem. Det betyr at hver 111. person i verden er flyktning, noe som tilsvarer omtrent hele befolkningen i Thailand.

Hovedårsakene til flukt er krig, konflikt og frykt for forfølgelse. Langt de fleste flykter til andre steder innenfor landets grenser, men mange tar seg også til omkringliggende områder. Nesten to av tre – drøyt 40 millioner – av dagens flyktninger har status som internt fordrevne i eget land, mens 25,4 millioner har flyktet over landegrensene, i all hovedsak til et naboland i nærområdet. 3,1 millioner har søkt asyl i et annet land.

Rapporten viser også at nesten seks av ti flyktninger, 58 prosent, har søkt tilflukt i byer, ikke i flyktningleirer. Mer enn åtte av ti som er under UNHCRs beskyttelse, holder til i et utviklingsland.

Når tallet på fordrevne i verden er så høyt, kan man spørre seg hva omverdenen kan gjøre for å hjelpe. Det kan virke nesten umulig å vite hvor man skal begynne. Men et minstemål burde være å sørge for at UNHCR ikke er så til de grader underfinansiert som organisasjonen er hvert eneste år.

Finansieringsgapet øker samtidig med nøden. Selv de aller mest sårbare syriske flyktningene i naboland som Jordan står i fare for å miste den hjelpen de får fra UNHCR fordi pengesekken er tom.

Penger og nødhjelp løser ikke alt, og det er heller ingen varig løsning på verdens flyktningproblem. Men når bistandsmidler skal fordeles, bør UNHCR prioriteres.

Les mer om

  1. Leder
  2. Krig
  3. Bistandspolitikk
  4. Konflikt
  5. Flyktninger