Aftenposten mener: Nedslående utvikling i Venezuela

President Nicolás Maduro holdt pressekonferanse i presidentpalasset Miraflores tirsdag 20. februar.
Leder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Aftenpostens syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

Denne uken kunne nyhetsbyrået NTB fortelle at en dyrehage i Venezuela er blitt nødt til å slakte enkelte dyr for å mate de andre dyrene. Dette foregår i den oljerike delstaten Zulia.

Budsjettkrise, inflasjon og matmangel gjør det umulig å tilby dyrene maten de trenger, noe som gjør at parken nå opplever sin største krise siden opprettelsen for 45 år siden, sier parkens forvalter.

I seg selv er detaljer om hva som foregår i en dyrehage i Venezuela, ubetydelig i nyhetssammenheng, men fortellingen gir et godt bilde på hvor elendig situasjonen er i det oljerike landet. Det som en gang var dyrehagens juveler, et par utrydningstruede andeskondorer, er allerede døde av sult.

Les også

Venezuela lanserer egen «olje-bitcoin» for å redde økonomien

Samme uke kunngjør Venezuelas største opposisjonsallianse, Mesa de la Unidad Democrática (MUD), at de boikotter presidentvalget 22. april. Det opplyser alliansen onsdag ifølge flere internasjonale nyhetsbyråer. Alliansen kaller valget et «show» fra regjeringens side.

– Regjeringen hevder å ha en legitimitet som den ikke har. Og midt i det hele lider venezuelanerne, skriver MUD i en uttalelse.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters ba opposisjonen om at valget skulle avholdes tidligst i juni, slik at de ville få mer tid på seg til å finne en kandidat. Men i begynnelsen av februar meddelte valgkommisjonen at valget ville bli avholdt i slutten av april.

Sannsynligheten er stor for at president Nicolás Maduro blir sittende, til tross for at han har styrt Venezuela inn i landets verste økonomiske og politiske krise. Det er nedslående. Det vil også innebære at hverken USA eller EU kommer til å oppheve sanksjonene som er innført mot landet.

Befolkningen i Venezuela flykter i hundretusentalls til nabolandene Colombia og Brasil. Landet er i akutt mangel på basisvarer som mat og medisiner, og situasjonen har vært akutt lenge.

The Economist Intelligence Unit har nedgradert landet fra «hybridregime», en mellomting mellom demokrati og autoritært regime, til et rent autoritært regime, fordi presidenten samler stadig mer makt og motarbeider opposisjonen.

Landet med verdens største kjente oljereserver har havnet i et uføre som er vanskelig å forstå. Denne uken kom årets liste fra Transparency International over verdens minst og mest korrupte land. Venezuela er nå blant de aller verste, på linje med Irak.

Internasjonalt press har foreløpig vist seg utilstrekkelig til å stanse Maduros fortsatte rasering av landet. Det betyr likevel ikke at man bør gi opp. Norge bør støtte USA og EU i fortsatt å legge press på Venezuela for en ny retning i den tragiske situasjonen som utspiller seg i landet.