Leder

Aftenposten mener: Trump er feil presidentkandidat

  • LEDERARTIKLENE SKRIVES AV AFTENPOSTENS KOMMENTATORER. GRUPPEN LEDES AV POLITISK REDAKTØR TRINE EILERTSEN.

Det republikanske partiets landsmøte fremsto ikke samlet.

Leder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Aftenpostens syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

Presidentkandidat Donald Trump beroliget neppe de mange amerikanerne som, ifølge meningsmålinger, ikke anser ham som skikket til å styre landet.

Rett skal være rett, Trump var mer behersket og konsistent da han aksepterte nominasjonen natt til fredag. Talen kretset rundt alt han mente var galt med USA: Terrorisme, politidrap, andre drap, ulovlige immigranter, tapte arbeidsplasser, og – ikke minst – Hillary Clinton. Men de trumpske forenklingene var aldri langt unna: «Fra januar 2017 vil tryggheten bli gjenopprettet» var bare ett av mange løfter Trump ikke vil kunne holde.

  • Donald Trumps tale: Jeg er deres stemme

For tiden er det ikke noe «stort» ved partiet som gjerne kalles «the Grand Old Party». Det er knapt nok snakk om et parti engang. Mange toppfolk uteble fra landsmøtet. De som kom kunne ikke enes om stort mer enn å skjelle ut Hillary Clinton og det på til dels uverdig vis.

Det republikanske partiet er nå splittet i tre

Republikanerne har i mange år hatt en pragmatisk og konservativ fløy, der Mitt Romney kan stå som eksempel, og en ideologisk og erkekonservativ fløy, med senator Ted Cruz som typisk representant.

Et høydepunkt under det urolige landsmøtet kom da Cruz gikk på talerstolen, unnlot å støtte partiets kandidat og ble buet ut.

Donald Trump kysser sin datter ved avslutningen av republikanernes landsmøte i Cleveland natt til fredag

Donald Trump og hans folk utgjør en ny, tredje fløy, med sin populistiske blanding av sterk innvandringsmotstand, vektlegging av «lov og orden» samt en økonomisk politikk og fordelingspolitikk som ligger mer til venstre.

Populisten som utfordrer etliten

Trump er egentlig en ganske vanlig høyrepopulist. I Norge ville han ha passet best i Fremskrittspartiet, men neppe sluppet til i fremtredende posisjoner.

Kritisk analyse av Trumps påstander: Snakket presidentkandidaten sant?

Målinger viser at Trump er en uvanlig dårlig likt kandidat. Når han likevel har en sjanse, er det fordi han bæres frem av et opprør blant underprivilegerte hvite mot en elite de mener har sviktet dem. Og fordi Hillary Clinton, som heller ikke er så godt likt, er en typisk representant for denne eliten.

Europeisk frykt for svekkelse av NATO

Også i resten av verden er det uro over utsiktene til å få en uberegnelig mann uten politisk erfaring som USAs president. De baltiske statene frykter for eksempel at USA ikke vil tre støttende til gjennom NATO dersom de skulle bli angrepet av Russland, en frykt Trump forsterket gjennom et intervju under landsmøtet.

I november bør amerikanerne velge Hillary Clinton som president. Hun er ingen feilfri kandidat, men hun er erfaren og rasjonell.

Les mer om

  1. Donald Trump
  2. USA
  3. Ted Cruz
  4. Hillary Clinton
  5. Nato