Leder

Aftenposten mener: Velfortjent pris til uiguren Ilham Tohti

  • Dagens lederartikkel
    Dagens lederartikkel

Onsdag denne uken ble uiguren Ilham Tohti tildelt Sakharovprisen – EU-parlamentets egen menneskerettighetspris.

Prisen ble tildelt ham in absentia, ettersom Tohti sitter fengslet på livstid i Kina. Han fikk dommen i 2014. Tohti ble kjent skyldig i separatistisk agitasjon etter en to dager lang rettssak. Prosessen ble møtt med sterk kritikk fra flere vestlige regjeringer.

Prisvinneren har viet livet sitt til å kjempe for uigurers rettigheter og for at kinesiske myndigheter skal implementere retten til selvstyre i den uiguriske regionen. Den muslimske folkegruppen, som holder til i den nordvestlige kinesiske regionen Xinjiang, er for tiden utsatt for masseinternering av kinesiske myndigheter.

Uigurene utgjør omtrent 8 millioner av Xinjiangs 19 millioner innbyggere. Kinesiske myndigheter har ført en aktiv tilflyttingspolitikk til regionen. Det har bidratt til at antallet majoritetskinesere har økt med over 8 millioner de siste 60 årene, noe som har ført til sterke konflikter. På grunn av langvarig kinesisk innvandring er den opprinnelige befolkningen i dag i ferd med å bli en minoritet i sin egen region.

Beijings frykt for separatisme og islamistisk terrorisme har skapt forferdelige kår for den uiguriske minoriteten. Ifølge menneskerettighetsgrupper sitter rundt en million internert i omskoleringsleirer. Blant «forbrytelsene» som kan føre til internering, regnes for eksempel å ha langt skjegg, å ha kontakt med utlandet, å følge med på utenlandske nettsteder eller å følge faste rutiner for bønn.

Økonomiprofessoren Ilham Tohti grunnla nettstedet Uigur Online, et kinesiskspråklig forum som skulle legge til rette for kommunikasjon og forståelse mellom majoritetskinesere og uigurer. Tohtis budskap handlet om interetnisk harmoni mellom kinesere og uigurer. Det hjalp ikke. Kinesiske myndigheter insisterte på at Tohti oppfordret uigurer til å bruke vold.

Datteren Jewher Tohti har ikke snakket med faren sin siden 2014, og sist gang hun fikk livstegn fra ham via advokaten, var i 2017. Mer internasjonal oppmerksomhet rundt faren gjør det neppe lettere.

Pristildelingen er likevel helt riktig. Uigurenes situasjon i Kina er uholdbar. Ilham Tohti er et eksempel på at selv de beste krefter blant uigurene blir ansett som fiender i Kina.

Les hele saken med abonnement