Leder

Aftenposten mener: Tyrkias invasjon er farlig for flere enn kurderne

  • Dagens lederartikkel
    Dagens lederartikkel
President Recep Tayyip Erdogan nølte ikke med å sende styrker over grensen til Syria etter samtalen med president Donald Trump.
Leder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Aftenpostens syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

USAs president Donald Trump overrasket mange, også sine egne, da han søndag slo fast at amerikanske styrker nå skal ut av Nord-Syria. Der har de bistått kurdiske styrker i arbeidet med å stabilisere området i bakkant av krigen mot IS.

Nå er det ikke nytt at Trump har ønsket å trekke styrkene ut av området. Han gikk til valg på å hente amerikanske styrker hjem. Han ser ikke poenget med at USA skal delta i operasjoner som ikke direkte gagner amerikanere i øyeblikket. Signalet fra Trump er at han ikke aksepterer argumentasjonen om at USAs sikkerhet avhenger av både sterke og tillitsfulle allianser, samt bidrag i operasjoner som har som mål å stabilisere urolige områder.

Her er Trump på kollisjonskurs med mange av sine egne rådgivere. Tidligere forsvarsminister James Mattis sa opp i fjor på grunn av Trumps syn på USAs rolle i Syria, og flere skal ha forsøkt å få ham på andre tanker, eller finne løsninger som også Trump kunne leve med. Men Trump lytter øyensynlig mer til Tyrkias president Recep Erdogan enn egne rådgivere. Da Erdogan tok kontakt for å si fra om at han aktet å invadere Nord-Syria, sa Trump at det var greit.

  • Direkteblogg: Følg utviklingen i Tyrkias angrep mot de kurdiske områdene i Syria

Det er bred enighet om at kurdernes innsats mot IS er en av flere viktige forklaringer på at terrorregimet ble slått tilbake. Det er et dilemma for NATO at NATO-medlemmet Tyrkia regner kurderne på syrisk side som fiender, fordi de er allierte av kurderne inne i Tyrkia. Konflikten internt i Tyrkia er kjent.

Tyrkia begrunner da også invasjonen med eget sikkerhetsbehov. Men et angrep på kurderne er en trussel mot samarbeidet i NATO.

I øyeblikket håndterer kurderne tusenvis av IS-krigere i fangenskap, krigere som ingen ønsker skal bevege seg fritt rundt noe sted. Hvis de nå opplever seg sviktet av ikke bare Trump, men av alle de andre landene som nyter godt av deres innsats mot IS, er det et skremmende eksempel på hvordan allianser ikke skal fungere. Det ødelegger tillit mellom land. Mer praktisk kan en tyrkisk invasjon gjøre at kurderne vil kjempe mot Tyrkia snarere enn mot IS, noe som er et problem langt utenfor regionen.

Trumps beslutning fremstår nok en gang som impulsiv og med svakt blikk for konsekvensene. Det har utløst at han – også som vanlig – sender ut motstridende meldinger om USAs holdning til Tyrkias angrep. Nå går diskusjonen i USA og i andre NATO-land om hvordan konsekvensene av Tyrkias invasjon kan begrenses. Norge og øvrige NATO-land må demme opp for det største medlemmets farlige håndtering.

Les mer om

  1. Aftenposten mener
  2. Den islamske staten (IS)
  3. Tyrkia
  4. Donald Trump
  5. Syria