Leder

Aftenposten mener: Storbritannia er i politisk krise

 • Trine Eilertsen
  Politisk redaktør
 • Lederartiklene Skrives Av Aftenpostens Kommentatorgruppe. Den Ledes Av Politisk Redaktør Trine Eilertsen.
Theresa May nevnes som en mulig arvtaker etter David Cameron.

På under en uke har begge de store partiene i Storbritannia seilt inn i lederkamper. Landet har havnet i en politisk krise etter Brexit.

Leder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Aftenpostens syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

Labour-leder Jeremy Corbin klamrer seg til makten men taper tillit time for time. Ja, han ble valgt med et stort antall medlemmer i ryggen, noe han mener legitimerer at han fortsatt leder partiet. Men, nei, tilliten var ikke noe han fikk ut valgperioden den dagen han ble valgt. Den må en leder arbeide for å beholde, og Corbyn sliter med den jobben.

Corbyn kjemper sitt livs kamp. Men viktigere enn hans kamp er situasjonen for landet han er politiker i. Storbritannia har nå en dysfunksjonell opposisjon i en tid der det motsatte er sårt tiltrengt. En lederkamp i partiet nå gagner hverken land eller parti, og bør avsluttes så snart som mulig. Mye tyder på at Labour-velgerne ganske raskt bør få mulighet til å ta stilling til hvilken partileder de skal ha. Det er uvanlig å forvente denne typen ledervalg, men situasjonen i Storbritannia er også uvanlig.

Les også

 1. Dette kritiseres Jeremy Corbyn for

 2. 20 medlemmer har trukket seg fra Corbyns skyggeregjering

Hos det konservative partiet, Toryene, står det knapt bedre til. Statsminister David Cameron har langt på vei egenhendig bragt landet inn i en av dets største kriser. Han måtte trekke seg etter det katastrofalt dårlig håndterte veddemålet med sitt eget folk, et veddemål han tapte i form av Brexit.

Nå skal partiet enes om en ny leder. Det må være en person som makter å samle partiet og som har en fornuftig tilnærming til oppfølging av Brexit-resultatet. Det er vanskelig å se for seg at Boris Johnson og de andre Brexit-frontfigurene kan løse den oppgaven. Men her kan mye skje før semptember, også med oppfølgingen av Brexit-resultatet. Det er uansett tankevekkende at regjeringspartiet bidrar med usikkerhet i en tid der landet først og fremst trenger trygghet og stabilitet.

Les også

Følelsesladd møte i Brussel: Cameron ber EU reformere reglene for arbeidsinnvandring

Uansett hvordan de to store partiene bekler lederjobbene sine, har Brexit utløst en destruktiv usikkerhet i Storbritannia og Europa. Uklarheten om hva som blir neste steg har allerede vart for lenge. Den preger et EU som allerede har store problemer med å enes om en fornuftig innvandringspolitikk. Den preger et EU der flere land fremdeles strever med etterdønningene av finanskrisen. Og denne selvpåførte usikkerheten preger et EU som må konstatere at forholdet til Russland blir stadig mer krevende,

Kanskje er situasjonen tankevekkende for alle som mener at EU bruker for mye ressurser på byråkrati og møter. Ingen av delene blir redusert av dette. Tvert i mot.

Les mer om

 1. Boris Johnson
 2. David Cameron
 3. Storbritannia
 4. Brexit
 5. EU
 6. Labour
 7. Europa