Leder

Aftenposten mener: Stolt kamp for det kjedelige kompromiss

  • Dagens lederartikkel
    Dagens lederartikkel
Vidar Helgesen (H) strammer opp sin tidligere statsrådskollega Sylvi Listhaug (Frp).
Leder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Aftenpostens syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

Vidar Helgesen (H), tidligere miljøvernminister, langer saftig og fornuftig ut mot “en tidligere justisminister” i en kronikk i Morgenbladet. Helgesen bryr seg ikke med å nevne Sylvi Listhaug ved navn, men trolig er det fint for begge disse eksstatsrådene fra Solberg-regjeringen at de slipper å sitte ved samme møtebord denne våren.

“For eksempel bør man ikke fremstille en politisk opposisjonsleder som en katastrofe for landet, eller politiske samarbeidspartier som uten ryggrad”, skriver Helgesen:

“Slike polemiske utfall er urimelige i seg selv, men noen kan også oppfatte dem som signaler om at disse politiske motstanderne er fritt vilt for angrep.”

Vet litt om utskjelling

Helgesen var selv et stykke fritt vilt da han for et drøyt år siden reddet 32 ulv unna nedskytning, med henvisning til knitrende tørr lovfortolkning av naturmangfoldloven og Bernkonvensjonen. Statsråden med pertentlig slipsknute og bakgrunn fra diplomati og fredsmegling sto lavt i kurs hos demonstrantene som reiste seg på stortingsgalleriet og viste frem T-skjorter som det sto “SKYT ULVENE NÅ” på.

  • Man skulle nesten tro at Vidar Helgesen var oppfunnet for å erte opp ulvemotstandere, mente noen.

Men også i den betente rovdyrdebatten fantes det noe som var laget for å få ned temperaturen: Et bredt politisk forlik, inngått av de aller fleste av Stortingets partier. Og nettopp de brede forlikene, evnen til å kompromisse, er poenget i Helgesens angrep på Listhaug.

“Når debatten om innvandring og flyktningspørsmål er så lettantennelig, må politiske ledere føre ansvarlig debatt. (...) Det er bred enighet mellom regjering og opposisjon. Da bør man ikke late som det er annerledes.”

Sylvi Listhaug brukte sterke ord i sin avskjedstale i Nydalen.

Forlikene kan bli for mange

Så skal det sies: Den samlede mengden av kompromisser kan bli i overkant stor. Hver gang viktige saksfelt landes i brede forlik, får partiene mindre å lage valgkamp av. De brede forlikene om pensjoner, forsvar, klima, rovdyr, barnehager, innvandring, EØS og oljepengebruk er alle egnet til å ta ned temperaturen og folks politiske engasjement, det samme kan sies om de mange juridiske og økonomiske bindingene i politikken. De store partiene strides ikke om mer enn ca. én prosent av utgiftene på statsbudsjettet.

Ikke desto mindre har Helgesen et meget vesentlig poeng. Han mislyktes som fredsmegler i Sri Lanka og Libya, og kanskje gir det ham særlig bakgrunn for å utbasunere som han gjør:

«Hvis man mener noe med å slå ring om Norge og det norske, så skal man slå ring om viljen og evnen i norsk politikk til å finne brede løsninger som holder over tid.»

Det er kloke ord, mye klokere enn å gjøre personangrepene hardere og motsetningene dypere enn det er saklig grunnlag for.

Les mer om

  1. Politikk
  2. Innvandring
  3. Sylvi Listhaug
  4. Vidar Helgesen