Leder

Aftenposten mener: Mye står på spill ved Ukrainas grense

  • Dagens lederartikkel
    Dagens lederartikkel
Kan USAs utenriksminister Antony Blinken bidra til en bedre utvikling i krigen om Ukraina?

Forhåpentlig kan samtaler i Stockholm redusere spenningen.

Leder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Aftenpostens syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

Onsdag anklaget Utenriksdepartementet i Russland Ukraina for å sende soldater og våpen mot sin østgrense. Anklagen har et komisk preg. Hva skal Ukraina ellers gjøre når Russland har samlet store styrker ved den samme grensen?

Siden 2014 har Russland annektert Krim-halvøya og gitt støtte til væpnede separatister som styrer Ukrainas østlige regioner. Begge deler utgjør et grovt overgrep mot Ukrainas suverenitet. Siden har krigen pågått i landet, med Russland sterkt involvert.

I den senere tid har Russland bygget opp en stor militær styrke på sin side av grensen. Ukraina frykter full invasjon.

Eksperter sier at Russlands plan neppe er å invadere, men å vise styrke og å bli tatt mer alvorlig. President Vladimir Putin skal ønske seg et toppmøte med USAs president Joe Biden.

Det underliggende temaet er Ukrainas ønske om medlemskap i den vestlige forsvarsalliansen Nato. Russlands fortelling er at Nato «rykker østover», noe som får det til å se ut som at forsvarsalliansen Jens Stoltenberg leder, nærmest driver erobringskrig.

Realiteten er jo at en selvstendig stat selv bør få bestemme hvor den vil søke medlemskap. Mange land Russland kontrollerte under den kalde krigen, har søkt om og fått Nato-medlemskap.

Motivet har ikke minst vært et følt behov for å beskytte seg mot Russland.

Ikke dermed sagt at Nato har plikt til å innvilge enhver søknad. Det er mulig å forstå Russlands syn. Det er snakk om verdens største stat i utbredelse. Russland grenser til hele 14 stater og to utbryterrepublikker. Mange av disse er kilde til uro.

Hvis Ukraina en gang skal bli Nato-medlem, bør det skje i en eller annen forståelse med Russland.

I første omgang handler det om å unngå at krigen om Ukrainas østlige regioner forverres. Her kompliserer det saken at Russland i år også har krevd at Nato slutter å støtte Ukraina militært.

Ukrainas og Russlands utenriksministre skal torsdag snakke sammen. Det skjer i forbindelse med et møte i – passende nok – Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (Osse).

En annen samtale under Osse-møtet i Stockholm blir vel så viktig. USAs nye utenriksminister Antony Blinken vil være der. Også han skal ha et møte med sin russiske kollega, Sergej Lavrov.

Hvis Russlands primære ønske er å bli hørt, bør det være mulig å innfri. I beste fall kan det også legges et fundament for en senere løsning av Ukraina-konflikten.

Les mer om

  1. Ukraina
  2. Russland
  3. Nato