Høyres prisverdige avklaring

  • >
  • <forf
Leder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Aftenpostens syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

ERNA SOLBERG har sikkert tenkt det lenge. Selv mener hun tydeligvis at hun har sagt det

i klartekst før. For alle som står utenfor Høyres innerste krets, har imidlertid budskapet vært noe tvetydig frem til i går. Da var det til gjengjeld tindrende klart: Høyre ønsker helst en

firepartiregjering sammen med Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti og Venstre dersom de rødgrønne mister flertallet til høsten, men partiet har forlengst sett at dette ikke er realistisk.

TIDSPUNKTET for denne erkjennelsen i full

offentlighet kunne neppe være valgt bedre.

I går presenterte Høyre og de to andre partiene i Bondevik-regjeringen i forrige stortingsperiode et felles svar på Regjeringens forespørsel om innspill til krisepakken som skal legges frem 26. januar. Ett døgn etter at statsminister Jens Stoltenberg ba om innspillene, hadde Høyre, KrF og Venstre utarbeidet et rimelig detaljert dokument de står sammen om. Dermed har de også presentert et felles krisehåndteringsprogram som bør danne grunnlag for et forpliktende samarbeid om en regjeringspolitikk dersom valgresultatet gir en slik mulighet.

FREMSKRITTSPARTIET har valgt en helt annen tilnærming. Partiformann Siv Jensen mener det ikke er bryet verdt å svare på Regjeringens invitasjon, og partiets finanspolitiske talsmann, Ulf Leirstein, sier at Frp kunne ha sluttet seg til alle forslagene fra de tre andre opposisjonspartiene dersom det hadde fått sjansen til det.

Begge deler forteller at Frp rendyrker profilen som annerledespartiet i norsk politikk. Jensen viser at landets nest største parti, med ambisjoner om regjeringsmakt, nekter å bidra til en nasjonal dugnad for å berge arbeidsplasser i en krisetid. Leirstein driver desinformasjon. Når de tre andre partiene ikke inviterte Frp til å være med på innspillene til Regjeringen, skyldtes det først og fremst at partiet sto utenfor klimaforliket for ett år siden, og dermed umulig kunne stille seg bak forslagene om å bruke krisen til å legge om deler av den økonomiske politikken i en grønnere retning.

MENINGSMÅLINGEN Aftenposten offentliggjør i dag, bekrefter at Høyre, KrF og Venstre har en lang vei å gå frem til eventuell ny regjeringsmakt. For første gang på tre år er det denne uken kommet to målinger der mandatberegningene viser at de rødgrønne regjeringspartiene beholder flertallet på Stortinget. Og Frp står fortsatt på at partiet ikke vil støtte en regjering det selv ikke er med i.

Høyres avklaring i går kan imidlertid gi valgkampen en ny dynamikk. Erna Solberg fremstår nå som Jens Stoltenbergs eneste realistiske konkurrent til statsministerjobben etter valget.

Lars Sponheim (V), Erna Solberg (H) og Dagfinn Høybråten (KrF) presenterte i går et felles krisehåndteringsprogram som bør danne grunnlag for et forpliktende samarbeid om en regjeringspolitikk. FOTO: CORNELIUS POPPE/SCANPIX