Leder

Aftenposten mener: Den konservative nasjonalismen viser sitt ansikt

  • LEDERARTIKLENE SKRIVES AV AFTENPOSTENS KOMMENTATORER. GRUPPEN LEDES AV POLITISK REDAKTØR TRINE EILERTSEN.
Tysklands utenriksminister Sigmar Gabriel møter her Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan i Ankara i mai. Nå advarer Gabriel tyske borgere mot å reise til Tyrkia.
Leder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Aftenpostens syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

Autoritære, konservative nasjonalister er kommet til makten i en rekke land. I Russland har konsekvensene vist seg. I USA er de i ferd med å vise seg.

Men også i Europa er det ulvetider.

I går advarte Tysklands regjering sine borgere mot å reise til Tyrkia, der president Recep Tayyip Erdogan blir stadig mer av en diktator.

Også tyske statsborgere er fengslet for å drive med menneskerettighetsarbeid og uavhengig nyhetsformidling. Nå har det gått så langt at Tyskland mener tyskere generelt løper en risiko ved å reise til Tyrkia. Tyskland iverksetter også andre tiltak mot landet.

Suspensjonssak truer

Dette er en oppsiktsvekkende utvikling i forholdet mellom to stater som begge er medlem av NATO.

Også i Tysklands naboland, Polen, er utviklingen dyster. Landets konservative og nasjonalistiske regjering går systematisk frem for å tilrane seg mer makt enn regjeringer skal ha i et demokrati, nå sist ved å gjennomføre reformer som i praksis underlegger domstolene politisk styring.

Uten uavhengige domstoler vil Polen ikke være en rettsstat. Dette bryter med en grunnleggende verdi i EUs traktatverk. Derfor har EU-kommisjonens visepresident Frans Timmermans varslet at EU-traktatens artikkel syv er «meget nær» ved å bli utløst.

Les også

Diplomatisk konflikt: Tyskland advarer tyskere mot reiser i Tyrkia

Må være enstemmig

Denne kan føre til at medlemsland får rettigheter i EU suspendert, for eksempel stemmeretten i Rådet, Unionens mektigste organ.

Men selv om Kommisjonen kan utløse artikkel syv, skjer det ingenting med Polen før de øvrige medlemslandene sier seg enige i at det foreligger et slikt alvorlig brudd på EUs lover. Det må skje enstemmig.

Ungarns statsminister Viktor Orbán har allerede gjort det klart at landet vil nedlegge veto. Også Ungarn styres som kjent av en variant av denne autoritære, konservative nasjonalismen.

Landet har så langt unngått en formell artikkel syv-prosess fordi Orbán har vært smart nok til å justere kursen akkurat tilstrekkelig til å gå klar.

Les også

Nye lover i Polen gir justisministeren kontroll over domstolene

Også sak for NATO

Problemet i EU er tilsynelatende uløselig. Antagelig vil det likevel være en fordel om Kommisjonen reiser formell sak mot Polen. Da kommer i det minste en åpen konfrontasjon.

Ungarn og Polen er dessuten, i likhet med Tyrkia, medlemmer av NATO. Også forsvarsalliansen er ifølge sin traktat et fellesskap av demokratier og rettsstater, så utviklingen i disse medlemslandene bør bli tema.

Norge har en rolle, både som medlem av NATO og som donor av EØS-midler til Ungarn og Polen. Regjeringen bør bidra aktivt til å øke presset mot landene som bryter fundamentale, europeiske verdier.

Les mer om

  1. Leder
  2. Polen
  3. Ungarn
  4. Tyrkia
  5. Demokrati
  6. Tyskland
  7. EU