Leder

Aftenposten mener: Beroligende signaler fra München

  • LEDERARTIKLENE SKRIVES AV AFTENPOSTENS KOMMENTATORER. GRUPPEN LEDES AV POLITISK REDAKTØR TRINE EILERTSEN.
Tysklands forbundskansler Angela Merkel og USAs visepresident Mike Pence talte i München lørdag, og amerikanerens ord ble mottatt med lettelse.

Donald Trumps periode som president behøver ikke å bli en ulykke for NATO.

Leder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Aftenpostens syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

Ved starten av sitt innlegg på den sikkerhetspolitiske konferansen i München lørdag morgen, sa visepresident Mike Pence at «USA gir sterk støtte til NATO og vil aldri svikte alliansen». Han ble avbrutt av varm applaus fra salen.

Det sier sitt om situasjonen at europeiske toppledere sitter i en sal og klapper spontant for ord som inntil nylig ville bli sett på som rene selvfølgeligheter, men slik er det blitt. USAs allierte er glade for ethvert tegn til at Donald Trumps presidentskap ikke behøver å ende i ulykke.

Pences erklæring kom nok «fordi en hadde fått beskjed om at det var noen som var urolig», som statsminister Erna Solberg sa etterpå.

Les også

USAs visepresident med hilsen fra Trump: NATO oppfyller ikke sine løfter

Amerikansk press

For så vidt var Pences deltakelse beroligende i seg selv. Selv om den årlige samlingen i München er verdens viktigste sikkerhetspolitiske konferanse, er det ingen selvfølge at USA deltar på så høyt nivå. Barack Obamas visepresident Joe Biden var den første som stilte opp her.

Dette betyr selvsagt ikke at alt er fryd og gammen. Mike Pence gjentok hva forsvarsminister James Mattis sa tidligere i uken: NATOs europeiske medlemmer må bidra mer til alliansen enn de har gjort de siste tiårene.

USA har krevd dette i årevis, men nå synes det å ligge et annet alvor i kravet: Hvis europeerne ikke følger opp, har amerikanerne mer enn antydet at deres egen satsing på alliansen kan bli redusert.

Les også

USA fikk ingen 2 prosents garanti fra Norge da forsvarsministrene møttes

Europa må føle ansvar

Pence sa klart at den lave pengebruken på forsvar i Europa undergraver NATO. Dette er det lettere å få gehør for i Europa nå enn det var noen år siden, da NATO først og fremst handlet om operasjoner initiert av USA i fjerntliggende land som Afghanistan.

Nå er den følte trusselen fra Russland vel så viktig, og det gir seg selv at europeerne her må føle et sterkere ansvar. Det er ikke amerikanerne som føler seg truet av Russland.

Noe skjer da også, om enn langsomt, etter at NATO-toppmøtet i 2014 vedtok at medlemslandene skal «bevege seg mot to prosent» av landenes bruttonasjonalprodukt til forsvarsformål innen 2024.

Les også

Den russiske ambassaden sier forholdet til Norge ikke er holdbart. Statsministeren kaller det propaganda

Bør være mulig

Forsvarsbudsjettene øker i noen land. Utfordringen i årene som kommer blir å trappe opp mot to prosent så raskt som det er politisk mulig, samtidig som pengene brukes effektivt.

Slik verdenssituasjonen er nå, burde det ikke være vanskelig å få oppslutning om noe høyere forsvarsbudsjetter både blant politikere og folk flest. Slik sett er det gode sjanser for NATO kommer seg trygt gjennom også Donald Trumps periode i Det hvite hus.

Les flere av Aftenpostens ledere:

Les også

  1. Aftenposten mener: Opptrappingsplanen mot vold i nære relasjoner bør ikke sendes i retur

  2. Aftenposten mener: Flyktningers identitet er Norges problem

  3. Aftenposten mener: Alliansen med USA må pleies

Les mer om

  1. USA
  2. Mike Pence
  3. Nato