Leder

Aftenposten mener: Fattige land tåler dårligst at pengene forsvinner

  • LEDERARTIKLENE SKRIVES AV AFTENPOSTENS KOMMENTATORER. GRUPPEN LEDES AV POLITISK REDAKTØR TRINE EILERTSEN.
Det vestafrikanske landet Sierra Leone er rikt på diamanter. Men i land med verdifulle naturressurser er korrupsjonen ofte stor.

Det er ikke fattige land som figurer oftest i Panama Papers. Men i slike land brukes postkasseselskaper i skatteparadiser for å berike deler av eliten.

Leder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Aftenpostens syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

Panama Papers er bare toppen av isfjellet, sier kommunikasjonssjef Line Hegna i Redd Barna i en kommentar til nye avsløringer fra lekkede dokumenter fra advokatselskapet Mossack Fonseca.

  • Afrika tappes: Hemmelige postkasseselskaper i skatteparadiser

Denne gangen gangen gjelder det postkasseselskaper med tilknytning til Afrika, som advokatselskapet har vært med å opprette.

Mye tyder dessverre på at Redd Barna kan ha rett. Slike postkasseselskaper er et av flere virkemidler for å skjule penger som utlovlig føres ut av fattige land.

Selskaper med tilknytning til olje- og gruveindustrien går igjen

Et av de mest slående funnene i avsløringene Aftenposten brakte tirsdag, er at så mange av postkasseselskapene er knyttet til olje- og gruveindustrien eller personer med en forbindelse til disse næringene. International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) har funnet slike selskaper fra 44 afrikanske land.

Det er vanskelig å fastslå hvor mange - eller få - av disse selskapene som er involvert i lyssky virksomhet. ICIJ har funnet igjen 37 av disse selskapene i dokumenter knyttet til rettsdokumenter eller offentlige granskninger.

Blant annet skal bestikkelser ha vært utbetalt til postkasseselskaper opprettet for nevøen til en tidligere utenriksminister i Algerie.

Naturressurser kan være en forbannelse

Det er ikke nytt at fattige land med store naturressurser nesten alltid får store problemer med korrupsjon blant politiske ledere.

– Selskaper kan få tilgang til lukrative prosjekter fordi eierne har politiske forbindelser eller er villige til gå inn i tvilsomme avtaler, sier den tidligere svenske statsministeren Fredrik Reinfeldt. Han leder EITI, Extractive Industries Transparency Initiative.

Oppmerksomheten rundt disse problemstillingene er heldigvis etterhvert blitt større. Statoil er blant flere oljeselskaper som er aktivt med i EITI.

De største pengene går andre veier

Det finnes andre viktige måter å føre å penger ulovlig ut av et land, ikke minst for å spare skatt.

Direktør Johan Hermstad i Fellesrådet for Afrika sier at brorparten av kapitalflukten ikke nødvendigvis er korrupsjon i seg selv.

Viktigere er det at selskaper i internasjonale konserner kan manipulere prisene som betales når de kjøper og selger varer og tjenester fra andre deler av konsernet. Slike kan penger flyttes mellom land.

Det finnes anslag som tyder på at den ulovlige pengestrømmen fra land sør for Sahara er halvannet ganger større enn utviklingsbistanden som de samme landene mottar.

Utenriksminister Børge Brende forsikrer at Norge deltar helhjertet i det internasjonale arbeidet for å begrense skatteunndragelser.

Det er bra så langt det rekker. Men her gjelder det ikke å ha illusjoner. Det gjenstår mye arbeid.

Les mer om

  1. FN
  2. Algerie
  3. Skatteparadis
  4. Equinor
  5. Afrika
  6. Olje og gass