Leder

Aftenposten mener: Alvorlig at NRK har spredt falske nyheter

  • Dagens lederartikkel
    Dagens lederartikkel

Onsdag denne uken kom nyheten om at programmet Folkeopplysningen har prøvd å påvirke skolevalget ved Lillestrøm videregående skole.

Ideen var i utgangspunktet god. Elevene lærer ved å kjenne en problemstilling på kroppen. Eleven Hanna Revelsby skriver at hun er glad for å ha vært med på eksperimentet. Hun har fått lære at hun ikke var så kildekritisk som hun trodde.

Men elevene burde lært dette uten at NRK inntok en slik rolle i et slikt eksperiment.

Uavhengig av om det er valg eller ikke, er spredning av desinformasjon alvorlig. Når NRK sprer falsk informasjon om at «MDG vil forby deodorant», at «Frp vil ha klimaregnskap for innvandringspolitikken» eller at en katt er tatt av ulv i nærområdet, vil budskapet nå lengre enn til bare det intenderte publikumet.

I år er det også faktisk valg. En god del av elevene på videregående skole har stemmerett. I tillegg har en halv million mennesker avlagt forhåndsstemme, hvilket er rekordmange i et lokalvalg.

Uavhengig av om noen i praksis har latt seg forlede til å stemme Senterpartiet ved lokalvalget, er det liten tvil om at kampanjen kan ha hatt en effekt på valgresultatet i Lillestrøm.

Det bør forskes på effekten av fasle nyheter og vår evne til å håndtere dem. Men ekte forskere ville neppe fått mulighet til å gjøre det NRK tillot seg å gjøre. Det for risikabelt. Men medieorganisasjoner skal uansett ikke levere fra seg falske nyheter. Problemet er at den falske informasjonen spres, og at avsender mister kontroll. Det blir ikke bedre av at eksperimentet avsluttes. Innholdet er der ute, der blir spredd digitalt og gjennom samtaler.

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen var ikke informert om forsøket på å manipulere elevene. Det er forstemmende. Det vitner om at produsentene av programmet ikke har synes det har vært særlig alvorlig å eksperimentere med falske nyheter på denne måten. Kringkastingssjefen bør sende et tydelig signal om hvorvidt han synes dette er noe statskanalen skal holde på med. Hittil har han fremstått som passiv og lite åpen for de prinsippielle sidene av saken.

Forskning på falske nyheters innvirkning på valg er interessant og nødvendig. Men den slags bør gjøres av forskere, ikke av underholdningsprogrammer.

Les hele saken med abonnement