Leder

Aftenposten mener: Historisk atomavtale med Iran gir nye muligheter

  • Aftenposten Redaksjon
Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif var i godt humør da han ankom FN-bygningen tirsdag morgen.
Leder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Aftenpostens syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

Det er en god nyhet for det internasjonale samfunnet at det er på plass en avtale om Irans atomprogram. Det betyr likevel ikke at verden kan stole på Teheran. Nye konflikter vil komme.

Atomprogrammet har røtter tilbake til 1950-tallet. Det er derfor intet mindre enn historisk at det nå er inngått en avtale mellom Iran og de såkalte P5+1-landene USA, Storbritannia, Frankrike, Russland, Kina og Tyskland.

SE OGSÅ:

Følger rammeavtalen

Utkastet til avtalen skal langt på vei være i tråd med den politiske rammeavtalen som ble inngått i Sveits 2. april.

Avtalen slår fast at det skal gis internasjonalt innsyn i det iranske atomprogrammet. I bytte mot innsynet skal økonomiske FN-sanksjoner mot landet oppheves. I tillegg har Iran gått med på at FNs sanksjoner kan gjeninnføres innen 65 dager om avtalen brytes. FNs våpenembargo skal bestå i ytterligere fem år. Teksten skal vedtas som resolusjon i FNs sikkerhetsråd og skal settes ut i livet fra 2016.

Avtalen får naturligvis konsekvenser innenrikspolitisk i Iran, men den vil også gjøre mye med dynamikken i regionen og få konsekvenser for det internasjonale samfunnet.

Store konsekvenser

Det er liten tvil om at Iran har vært sterkt rammet av sanksjoner. Økonomien er svært svekket, og store deler av befolkningen og administrasjonen er lei av isolasjon og trange kår. Derfor er en normalisering til omverdenen svært velkomment. Nå spørs det om det autokratiske prestestyre i Teheran vil bruke de økte inntektene til å heve levestandarden eller ruste opp forsvaret for å fremme Irans agenda andre steder i regionen.

BAKGRUNN:

Les også

Dette betyr atomavtalen med Iran

Konflikter i regionen

Det sistnevnte fryktes av både Saudi-Arabia og Israel. Iran støtter allerede Houthi-militsen i Jemen, Hizbollah i Libanon og ulike sjiamilitser i Irak. Særlig er Jemen blitt et testområde der Saudi-Arabia og Gulfstatene tester hvordan de kan demme opp for Iran. Med Jemens befolkning som ofre.

Avtalen kan også få konsekvenser i Syria. Her har Iran støttet president Bashar al-Assad, mens USA mener at Assads avgang er en forutsetning for å løse konflikten.

Et tettere forhold mellom USA og sjiastyrte Iran gjør at sunnidominerte Saudi-Arabia frykter kamp om hegemoniet i Midtøsten. De står sammen med Israel i sin kritikk. Benjamin Netanyahu, statsminister i Israel, mener at avtalen «truer Israels eksistens». Dagens enighet kan dermed føre til at det allerede dårlige forholdet mellom Obama-administrasjonen i Washington og Netanyahu-regjeringen i Jerusalem, blir enda mer anstrengt.

Samtidig betyr mer iransk olje på verdensmarkedet at oljeprisen vil falle

Nytt marked

Internasjonalt gir denne avtalen håp om at Vesten kan samarbeide med Iran i konfliktområder. Et mer spiselig Iran vil også åpne for et nytt marked for vestlige selskaper. Samtidig betyr mer iransk olje på verdensmarkedet at oljeprisen vil falle.

Det skjedde også øyeblikkelig da avtalen ble bekreftet.

Litt tryggere

Atomavtalen er ikke uproblematisk, og det finnes flere skjær i sjøen. Iran har en stygg historie med grove brudd på menneskerettigheter.

Landet er også flere ganger tatt i å skjule aktiviteter knyttet til utviklingen av kjernefysiske våpen.

Likevel er det grunn til å glede seg over den historiske forsoningen mellom Iran og USA. Avtalen er ikke perfekt og verden kan fremdeles ikke stole på Iran. Det viktigste diplomatiske arbeidet skjer imidlertid mellom fiender. Verden er nå litt tryggere.

Få med deg de viktigste og beste debattene — følg Aftenposten meninger påFacebookogTwitter

Interessert i flere meninger? Da anbefaler vi disse kommentarene:

Les også

  1. Det europeiske prosjektet slår sprekker. Det er på tide å snakke om nasjonalisme igjen.

  2. «Her er tre påstander du vil høre igjen og igjen og igjen det neste året»

Les mer om

  1. Ledelse
  2. Iran