Leder

Aftenposten mener: Oslos eldre fortjener bedre

  • Dagens lederartikkel
    Dagens lederartikkel
Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) vil ha god, ikke billig eldreomsorg, men viser ikke frem hvorfor det forutsetter at selskaper som Unicare ikke får bidra.
Leder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Aftenpostens syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

Det private helseforetaket Unicare gir opp drift av eldreomsorg i Oslo og selger Unicare Omsorg til Stiftelsen Diakonissehuset Lovisenberg (SDL). Det betyr at fem sykehjem skal drives videre av ideelle, fremfor private drivere.

Det i seg selv behøver ikke være negativt. Stiftelsen Lovisenberg har erfaring med drift og kan helt sikkert gjøre en god jobb for beboerne.

Problemet er bakteppet for at salget skjer. Det kommer etter at Oslos byråd, med Rødt som støtteparti og pådriver, i fire år har jobbet aktivt for å få ut privateide Unicare fra eldreomsorgen.

Argumentasjonen mot Unicare og andre private helseforetak har vært og er preget av et dogmatisk syn på verdien av at flere konkurrerer om å levere gode tjenester. Arbeiderpartiet har dessverre flyttet seg til venstre og argumenterer omtrent som Rødt i saken. Det innebærer at argumentasjonen er preget av lettvinte anklager om at overskudd kun kan forklares med dumping av lønns- og arbeidsvilkår og dårlig bemanning. Det er åpenbart effektivt politisk. Men seriøse politikere bør spørre seg: Er det også sant?

Det bør de spørre om fordi politikere bør snakke sant, sjekke fakta og undersøke om argumenter holder vann. De bør også spørre seg om kontinuerlig negativ og generaliserende omtale av en hel bransje er rimelig og hvilke konsekvenser det kan få.

Men det aller viktigste spørsmålet må være: Bidrar det til en bedre eldreomsorg?

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) er fornøyd med salget. Det er som ventet. Men igjen, det urovekkende er begrunnelsen for at byrådet har jobbet for denne utviklingen. Johansen slår fast at de er for en best mulig, ikke en billigst mulig eldreomsorg.

Slik skaper han en kunstig motsetning. Det er ingen som argumenterer for at billigst er viktigere enn god. Dessuten har ikke byrådet tatt seg bryet med å undersøke om den politiske påstanden holder mål: Er det riktig at private aktører i eldreomsorgen står i veien for at den blir best mulig? Er det riktig at deres eksistens bidrar til at målet blir billigst mulig eldreomsorg? Eller er det snarere et politisk ansvar å gå åpent ut og undersøke hva som skal til for å sikre en god eldreomsorg?

Eldreomsorg er blant de mest sentrale tjenestene som kommunene skal sikre. Denne delen av omsorgssektoren vil kreve mye av både stat og kommune fremover. Da er det synd at en stor og viktig kommune som Oslo velger å gå inn i fremtiden med forhåndsprogrammert uvilje mot private tilbydere, fremfor med åpenhet for at det er flere veier til målet.

Les mer om

  1. Eldreomsorg
  2. Oslo
  3. Raymond Johansen
  4. Sykehjem