Leder

Aftenposten mener: Giverlandsgruppen må legge press på Israel og Palestina

  • Aftenposten Redaksjonen
Til venstre: En arbeider vasker blod fra gaten der en palestinsk mann ble skutt etter at han hadde knivdrept to i Jerusalems gamleby.Til høyre: En kvinne sørger ved graven til et israelske ekteparet Henkin, som ble skutt og drept i sin bil på Vestbredden.

Konflikten mellom israeler og palestinere har på ny blusset opp. Norge besitter en lederrolle i giverlandsgruppen. Den bør Børge Brende bruke.

Leder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Aftenpostens syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

Etter uke med eskalerende vold, steinkasting og knivstikking, toppet spenningen mellom palestinere og israelere seg da to israelske menn ble knivstukket til døde i Jerusalems gamleby lørdag. Kort tid etterpå bestemte israelske myndigheter seg for å stenge adgangen til bydelen i to dager for alle palestinere som enten ikke bor, jobber eller går på skole der.

Den siste tids uro antas å ha sitt utspring i rykter om at Israel vil ta kontroll over den omstridte Tempelhøyden, som i dag administreres av Jordan.

NYHETSSAK OM UTVIKLINGEN:

Les også

Disse drapene på israelere kan utløse ny hevnspiral

Urolighetene på bakken gjenspeiler en politisk spent situasjon. Som en del av høynivå-uken i FN sist uke, ble det palestinske flagget heist foran FN-bygningen.

Fastlåst politisk

På innsiden av bygningen var det imidlertid få som snakket om konflikten. Det til tross for at den palestinske presidenten Mahmoud Abbas fra FNs talerstol sa at Palestina ikke lenger er bundet av inngåtte avtaler med Israel. Benjamin Netanyahu, Israels statsminister, svarte med å invitere palestinerne til forhandlingsbordet. Abbas tale var en frustrert tale, Netanyahus svar bidro til å fremstille palestinerne som vanskelige.

VÅR KORRESPONDENT FULGTE TALEN:

Les også

Palestinas president skrinlegger Oslo-avtalen

På bakken eskalerer volden, Netanyahu avviser fremdeles en tostatsløsning og byggingen av ulovlige bosetninger på Vestbredden pågår for fullt. Akkurat nå bidrar hverken Abbas eller Netanyahu til å roe ned eller bedre situasjonen.

Ny intifada?

Utenriksminister Børge Brende er med rette svært bekymret. Til Aftenposten sier han at den siste tids uroligheter kan ende i en ny intifada om ikke lederne tar ansvar.

Det er ikke tilfeldig at Brende er så frempå i denne konflikten.

Norge har siden Oslo-avtalen i 1993, spilt en sentral rolle som leder for den internasjonale giverlandsgruppen (AHLC). Det internasjonale samfunnet skal gjennom denne gruppen bidra med ressurser til å bygge opp en palestinsk stat. Forhandlingene om de store politiske spørsmålene skulle foregå parallelt. Tanken var at når disse spørsmålene var løst, skulle den palestinske staten være tilstrekkelig utbygd til å fortsette på egen hånd.

KOMMENTAR:

Les også

Nå tas nye skritt som fjerner Norge fra Israel. Fred er en tapt sak.

Det er nå flere år siden FN og Verdensbanken erklærte at den palestinske statsstrukturen var ferdigstilt. Men de store politiske spørsmålene er fremdeles uavklart. En tostatsløsning virker nå helt usannsynlig.

Konkret press

Lederrollen i giverlandsgruppen handler om å skaffe penger til det palestinske statsbygningsprosjektet. Men prosjektet er også så viktig at det kan brukes som politisk pressmiddel. Dagens ordning fungerer ikke, det viser all erfaring. Børge Brende bør bruke sin lederstilling til å legge et konkret press på partene om å sette seg til forhandlingsbordet. Gjerne med en tidsfrist.

Hvis det ikke hjelper, må giverlandsgruppen våge å ta den vanskelige debatten om dagens ordning faktisk bidrar til en skape en fredelig løsning i området. Hvis svaret er nei, må landene som er involvert – inkludert Norge – ta det ansvaret det er å finne en bedre ordning.

Tålmodigheten med dagens system er i ferd med å renne ut.

INTERESSERT I FLERE LEDERE OM SAMME OMRÅDET? DA ANBEFALER VI DISSE:

Les også

  1. Aftenposten mener: Håpløshet vil gi ny radikalisering i Gaza

  2. Aftenposten mener: En regjering som vil øke Israels isolasjon

  3. Aftenposten mener: Norge bør anerkjenne en palestinsk stat

Les mer om

  1. Ledelse