Aftenposten mener: En øl før avspark får være OK

Ved tegn til uorden bør bevillingen inndras.
Dette er en lederartikkel. Lederen gir uttrykk for Aftenpostens syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

«Øl og vold og skamslåtte bønder! Øl og vold og skamslåtte bønder!»

Det er supporterklubben Klanen i Vålerenga som taktfast synger dette, men de mener jo ikke noe med det. Det er tykke lag med fjas og selvironi i sånne supportersanger. Ingen ønsker seg utagerende tribunefyll på norske baner.

Forbundsstyret i Norges Fotballforbund har vedtatt lempelser i øl- og vinregelverket sitt. Det blir fortsatt ulovlig å drikke øl på tribunene. Men i avgrensede soner skal det bli mulig å selge alkohol til vanlige tilskuere, ikke bare til de relativt få som har hatt tilgang til de såkalte VIP-områdene for sponsorer og andre utvalgte gjester. Det avgjørende ord har kommunen, som kan si ja eller nei til skjenkebevilling.

KrFs stortingsrepresentant Jorunn Lossius sier til NTB at hun «blir rasende» når hun hører om dette. Aps idrettspolitiske talsmann, Trond Giske, er ikke glad for «stadig mer alkoholservering på idrettsarenaene».

Randi Hagen Eriksrud, generalsekretær i alkovettorganisasjonen Av-og-til, synes Fotballforbundet sender ut et veldig uheldig signal. Barn og unge må få gå på kamp med foreldrene og se heltene sine uten å møte alkohol, synes hun.

Hvorfor kommer NFF med dette nå? Attpåtil bare dager før Holmenkollen Skifestival, der fyll og spetakkel har vært et ubehagelig økende problem de senere årene?

Litt av svaret ligger nok i de dalende publikumstallene i Eliteserien. I fjor gikk i gjennomsnitt bare 5600 mennesker på eliteseriekamp, et fall fra 8000 i 2010. «En øl før avspark er en del av kulturopplevelsen ved å være på fotballkamp», forklarer Stabæk-leder Jon Tunold til Budstikka. Det kan bli øl på Nadderud allerede til våren.

Nordmenn reiser. De sitter på kneiper i nordengelske industribyer og ruger over en brun en før de med skjerf om halsen går inn på tribunen og heier på Liverpool, Manchester United eller Burnley. De gjenskaper gjerne litt av denne hyggen foran oppgjør i Bergen, Trondheim og Drammen.

Flere klubber har allerede tøyd regelverket. De har solgt øl og vin i egne lokaler også til ikke-vip-er. I realiteten er det et gjennomhullet nulltoleranseprinsipp som nå erstattes med en forsiktig tillemping.

Det må være i orden. Men kommunene må følge nøye med – og ikke nøle med å inndra skjenkeretten ved tegn til uorden og vantrivsel for små og store.

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt87102171422
2Viking7421169714
3Brann8422158714
4Sarpsborg 08733175212
5Lillestrøm74031313012
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk