Leder

Aftenposten mener: Åpenhet om selvmord er nødvendig

  • Aftenposten Redaksjon
Alle mennesker og særlig ungdom kan være sårbare for det presset Lene Marlin skriver om, og som i altfor mange tilfeller fører til psykiske problemer og i verste fall selvskading og selvmord. Derfor er Lene Marlins hennes budskap om at livet kan forandre seg, situasjonen kan bli bedre, så viktig.

«Jeg ville ikke leve lenger». Slik lød tittelen på kronikken i Aftenposten i går, der artisten Lene Marlin skrev om sitt psykiske sammenbrudd og sine selvmordsforsøk.

Leder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Aftenpostens syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

Det er en kronikk som har vakt oppsikt, ikke bare fordi Marlin er en kjent artist og musiker med stjernestatus. Hun skriver uvanlig åpenhjertig om problemer som angår langt flere enn vi liker å tenke på til daglig.

Kort etter Marlins knalldebut med albumet Playing my game meldte problemene seg med full tyngde. Med ett var hun på alles lepper. 18-åringen ble sendt verden rundt for intervjuer, radio og TV-show.

Utad virket alt perfekt. Men for Lene Marlin selv var det annerledes, hun gikk fra å leve livet sitt for seg selv til å leve det for andre, «etter deres forventninger, deres drømmer.» Hun skriver om å forsvinne inn i andres krav.

Lene Marlins åpenhet kan bidra til å bryte ned fordommer som hindrer folk å be om hjelp

De færreste opplever den eksponeringen Lene Marlin ble utsatt for. Men alle mennesker og særlig ungdom kan være sårbare for det presset hun skriver om, og som i altfor mange tilfeller fører til psykiske problemer og i verste fall selvskading og selvmord. Derfor er Lene Marlins hennes budskap om at livet kan forandre seg, situasjonen kan bli bedre, så viktig.

Les også:

Les også

«Jeg vet at mange der ute tenker at livet ikke kan endre seg, men det kan det jo»

Vi ser at enkelte kritiserer både henne og Aftenposten for at det ømtålelige temaet selvmord behandles på en så nærgående måte. Innvendingen kan forstås, men er feilslått. Åpenhet er nødvendig.

Kjendiseffekten har betydning, mener fagsjef i Norsk Psykologforening Anders Skuterud. At en så kjent og profilert person som Lene Marlin står frem med sin historie, vil mange som selv sliter oppleve som en støtte.

Vi tror han har rett. For å ta et annet eksempel: Stoltenberg-familien fikk en strøm av takknemlige henvendelser fra hele landet da de første gang fortalte om Ninis rusproblemer. Når statsministerens søster slet med rus, så ble det mindre stigmatiserende for andre personer og familier å ha slike utfordringer.

Det er fortsatt skam og fordommer knyttet til mentale helseproblemer. Hvert år dør i overkant av 500 personer av selvmord i Norge, mens mellom 3500 og 7500 årlig forsøker å ta livet sitt. Av dem som dør har bare et fåtall tatt kontakt med psykisk helsevern. Fortsatt er det slik at det dessverre er vanskelig for veldig mange å søke hjelp.

Også i dette perspektivet er Lene Marlins åpenhet et forbilde. Den kan bidra til å bryte ned de fordommene som hindrer folk å be om hjelp.

Les også:

Les også

- Det er veldig mange musikere som kunne endt i en situasjon der nok er nok.

Budskapet hennes må særlig rettes til ungdom. Andelen jenter med psykiske helseplager har økt de siste årene, mens utviklingen har vært stabil for gutter, viser den såkalte Ungdata-undersøkelsen. Kroppspress i sosiale medier og økte skolekrav kan bidra til å forklare hvorfor flere jenter sliter psykisk, mener forskerne.

Tidligere i år la Helsedirektoratet frem en ny handlingsplan for å forebygge selvmord og selvskading. Her beskrives selvmord ikke bare som en tragedie for den enkelte, men også som det store samfunnsproblemet det er. Helsevesen, politi, skole og frivillige organisasjoner har en stor jobb å gjøre i det forebyggende arbeidet.

Men det har vi alle, som enkeltpersoner. Det kan være vanskelig å fange opp de tegnene som viser at medmennesker sliter. Derfor trengs tilgjengelighet og tid til å være sammen ut over organiserte gjøremål — særlig med ungdom. Det er en forutsetning for å fange opp problemer og ta tak i problemene før det er for sent.

Les også

  1. - Dagen har vært helt fantastisk

  2. Ole Paus: Jeg har ingen tillit til at underholdningsbransjen tar vare på kunstnere

  3. - Åpenhet om selvmord kan være livreddende

  4. Håper fleire tør fortelje

  5. Depresjonstegnene familie og venner må se etter

  6. Takk for meg, skrev hun på Facebook og skulle ta livet sitt

Les mer om

  1. Ledelse