Leder

Nei til Oslo-OL

 • Aftenposten Redaksjon

Vi kan legge de føringer vi selv vil inn i søknaden, skriver artikkelforfatterne Eli Grimsby, direktør i Oslo 2022 og byråd for kultur og næring, Halstein Bjercke, Her presenterer de logoen for OL i Oslo 2022 Foto: Poppe, Cornelius

Leder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Aftenpostens syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

I DISSE DAGER behandler Regjeringen Oslos søknad om statsgaranti for å arrangere vinter-OL i 2022. Den påfølgende stortingsbehandlingen avgjør om Oslo på nyåret skal sende en endelig søknad til Den internasjonale olympiske komité (IOC).

Vi mener at Stortinget skal si nei. OL er blitt et arrangement med et skrikende behov for grunnleggende endringer og fornyelse. Det beste signalet Norge kan gi om dette, er å slutte seg til den lange rekken av land som har trukket søknaden sin.

RETT FØR folkeavstemningen i Oslo for et år siden gikk Aftenposten inn for Oslo-OL. Men vårt ja var betinget. Vi har gjort det klart at et OL ikke kan arrangeres for enhver pris.

Det IOC som viste seg frem under Sotsji-OL, styrket vår skepsis til en organisasjon som fortsatt tviholder på særregler og privilegier.

Vi har sett et IOC som forventer at arrangørland gir organisasjonen spesialbehandling for skatter og avgifter. Eller som det heter i kravspesifikasjonene til søkerbyene: "Det gjelder å minimere skatterisikoen". Hva som kan bli det endelige utfallet av dette, er fortsatt uvisst, men holdningen vitner i seg selv om en verdensfjern arroganse som kan koste Norge dyrt.

KULTURMINISTER Torhild Widvey (H) prøvde å få unntak fra deler av IOCs regelverk da den foreløpige søknaden ble sendt i mars, nettopp for å sikre mer nasjonal kontroll over arrangementet. Det satte IOC foten meget bestemt ned for.

Regjeringen godtok derfor OL-charteret uten forbehold. Det betyr ikke at Norge blir uten innflytelse i en videre prosess om rammebetingelser og øvelsesprogram, for mye tyder på at også IOC kan se behovet for noe mer nøkternhet. Men regelverket gir en uakseptabel usikkerhet om kostnadsansvaret for et arrangement som ifølge de mest nøkterne beregningene vil koste ca 25 milliarder kroner.

UNDER STERKT PRESS fra negative meningsmålinger og nølende rikspolitikere la Oslo2022 denne uken frem forslag til kutt som vil spare det offentlige for ca 4,3 milliarder kroner.

Utspillet er forståelig, men det får unektelig et desperat preg når en arrangør peker på kuttmuligheter som de selv tar avstand fra. Viktigere er det at flere av kuttene undergraver noen av argumentene for OL, nemlig etterbruk av nye idrettsanlegg og leiligheter. Heller ikke et OL i tråd med sparetiltakene fremstår som et ønskelig alternativ.

OL ER et nasjonalt løft. Staten betaler nesten hele regningen. Derfor har vi under hele denne prosessen vært opptatt av at lekene må ha bred støtte fra hele landet.

I dag, et år etter folkeavstemningen i Oslo, må vi konstatere at dette ikke er tilfellet. Tvert om tyder meningsmålingene på at motstanden har økt. Motstanden i Nord-Norge er formidabel og ikke i noen del av landet er det ja-flertall.

Vi tror holdningen bygger på sunn skepsis. Gjenbruksargumentet er ikke sterkt nok til å forsvare kostnadene, og OL vil ikke en gang gi Oslo de idrettsanleggene byen har mest bruk for.

NORGES gjenværende konkurrenter er Kina og Kasakhstan, land vi vanligvis ikke finner grunn til å sammenligne oss med og med regimer som ikke har for vane å spørre sin befolkning om hva de skal bruke penger på. Også dette gir illevarslende signaler om at OL er blitt et prestisjeprosjekt og en pengegalopp Norge ikke bør slutte opp om.

LES OGSÅ:

Les også

Slik foreslår de å kutte OL-kostnadene

LES OGSÅ:

 1. Les også

  Fordelen med å være OL-motstander er at man kan slenge ut populistiske påstander som majoriteten av befolkningen ukritisk er enige i

Les mer om

 1. Ledelse

Relevante artikler

 1. SPORT

  Oslo-OL kan opprette Tromsø-kontor

 2. SPORT

  OL-støtten øker etter foreslått milliardkutt

 3. SPORT

  OL-støtten nesten halvert på ett år

 4. SPORT

  Frp vil ha folkeavstemning om OL i Hordaland

 5. SPORT

  Poff, sa det – hvem redder OL nå?

 6. SPORT

  Tromsø-ordfører: - Har ikke greid å gjøre OL til et nasjonsprosjekt