Leder

Aftenposten mener: Liten grunn til bekymring for nordkoreansk rakettesting

  • Dagens lederartikkel
    Dagens lederartikkel

Nord-Korea har trappet opp rakettestingen igjen: I løpet av en uke har landet gjennomført tre prøveutskytninger av kortdistanseraketter. Landets diktator, Kim Jong-un, var til stede og ledet utprøvingene, kunne det nordkoreanske offisielle nyhetsbyrået Korean Central News Agency (KCNA) melde.

Onsdag skjøt Nord-Korea ut to raketter, som begge landet i sjøen. Rakettene ble skutt fra en nyutviklet utskytningsrampe på landets østkyst. Den nye rampen kan bli en viktig del av bakkebaserte operasjoner, opplyste nyhetsbyrået. Den skal ha kapasitet til å skyte ut flere raketter samtidig.

Dagen før ble det også testet to nordkoreanske raketter, denne gang fra Hodo-halvøya. De fløy omtrent 250 kilometer og hadde en makshøyde på 30 kilometer før de falt i Japanhavet, meldte nyhetsbyrået NTB. Det var bare seks dager etter at landet testet to raketter fra samme område.

Hensikten med tildragelsene var ifølge KCNA å sende en beskjed til Sør-Korea om å slutte med militærøvelser sammen med USA. «Den nåværende sørkoreanske «regjeringen» orkestrerte et «håndtrykk for fred» i offentligheten, men avholder bak scenen felles militære øvelser mot sine landsmenn i samarbeid med utenforstående», skriver nyhetsbyrået.

Den amerikanske presidenten, Donald Trump, som nylig ble den første sittende amerikanske presidenten til å besøke Nord-Korea, synes ikke å være særlig bekymret over utviklingen.

«Kortdistanseraketter er veldig standard», sa president Donald Trump til NBC News da han forlot Det hvite hus på vei til et valgkampmøte i Ohio.

Forhandlingene mellom Trump og Kim har foreløpig ikke ført til noen konkrete løfter om hverken nedrustning fra nordkoreansk hold eller fjerning av økonomiske sanksjoner fra amerikansk hold. Trump krever betydelig nedrustning for å fjerne sanksjoner, mens Kim krever fjerning av sanksjoner for i det hele tatt å vurdere noen nedrustning. Partene er fastlåst i sine posisjoner, noe som gjør det vanskelig å få til noe mer enn vennskapelige klapp på skulderen og gjensidige ønsker om et bedre forhold.

I august skal USA og Sør-Korea avholde nok en felles militær øvelse, og det amerikanske militæret har ingen intensjon om å avlyse planene. Øvelsen har fått navnet «Dong Maeng», som betyr «allianse» på koreansk.

At Nord-Korea protesterer på dette, er ingen overraskelse og bør ikke oppfattes som en alvorlig utvikling. Den vanskelige situasjonen til tross er det positivt at Trump og Kim opprettholder en vennlig tone.

Les hele saken med abonnement