Aftenposten mener: Farlig dynamikk i USAs utenrikspolitikk

President Donald Trump forstår ikke verden. Det prøver sikkerhetsrådgiver John Bolton (t.h.) å utnytte.
Dette er en lederartikkel. Lederen gir uttrykk for Aftenpostens syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

Verden trenger ingen nye kriger. Likevel er det fare på ferde to steder, kanskje også tre.

Ett år etter at USA sa opp Iran-avtalen, har også det religiøse regimet i Teheran nå begynt å trekke seg fra den. I tillegg har Iran, ved hjelp av militser landet kontrollerer, lagt økt press på nabolandet Irak, der amerikanske styrker er stasjonert. Derfor dro USAs utenriksminister Mike Pompeo nylig på hastebesøk til Bagdad.

I Venezuela driver det sosialistiske regimet landet videre mot undergangen. Stadig er det snakk om amerikansk militær innblanding for å få kastet diktator Nicolás Maduro.

Nord-Korea er et tredje spørsmål. Det er ikke så lenge siden landets diktator Kim Jong-un og USAs president Donald Trump truet hverandre med krig. Senere har de svermet for hverandre på to toppmøter, men uten resultater. Hva skjer hvis og når Trump tar inn over seg at han er blitt lurt av Kim?

Chris Hill ga uttrykk for uro da han tirsdag morgen holdt et foredrag hos Norsk utenrikspolitisk institutt (Nupi) i Oslo. Hill er en av USAs mest erfarne diplomater og har bakgrunn fra blant annet Bosnia, Irak og Korea. Han har tjenestegjort i topposisjoner under både demokratiske og republikanske presidenter, og han ledet forhandlingene med Nord-Korea ved forrige korsvei.

Problemet Bolton

Trump ønsker, ifølge Hill, genuint å holde USA unna nye kriger. Problemet er at presidenten ikke kan internasjonal politikk. Han har ingen interesse for detaljer, eller evne til å forstå dem. Derimot er han opptatt av å fremstå som «tøff» og å ikke miste ansikt.

Dessuten har han beklageligvis valgt John Bolton som nasjonal sikkerhetsrådgiver. Bolton kan saksfeltet og er en pådriver for bruk av militær makt når USA ikke får viljen sin på annet vis. Hill frykter Boltons innflytelse på Trump. – I Venezuela handler det ikke om olje. Det handler om at Bolton ikke får regimeendringen han vil ha, sa Hill på Nupi-møtet.

Les også

Iran kan være på vei ut av atomavtalen. – I bakgrunnen lurer krigsspøkelset

– Ser ikke bra ut

Utenriksminister Pompeo har en uklar innflytelse. Heller ikke han er intervensjonist, ifølge Hill, men han er opptatt av å ikke fremstå som mykere enn Bolton.

En krig mellom USA og Iran vil bli en katastrofe på alle måter. Det samme vil en krig mellom USA og Nord-Korea. En amerikansk innblanding i Venezuela vil også bli blodig. Dessuten vil den av regimet bli tatt som en bekreftelse på at USA står bak dets problemer.

Tre menn som ikke burde hatt makt i Det hvite hus, har mye makt. – Det ser ikke så bra ut, oppsummerte Chris Hill. Lyspunktet er at han tror velgerne sørger for regimeendring i USA neste høst.