Aftenposten mener: Fjordbyen er en berikelse for Oslo

Folk koser seg på Sørenga, med utsikt til Barcode.
Dette er en lederartikkel. Lederen gir uttrykk for Aftenpostens syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

UTVIKLINGEN AV FJORDBYEN i Oslo har pågått i over 15 år. Ideen er enda eldre. Kommunens plan var å åpne byen mot sjøen. Trafikk, industri og tradisjonell havnevirksomhet skulle vike til fordel for bolig, næring og rekreasjon.

At de attraktive områdene langs sjøen skulle bli til glede for folk flest er et mål som for lengst er oppnådd. Osloboere og besøkende henger på Tjuvholmen, bader på Sørenga og promenerer på Operataket med den største selvfølge. Det er ikke lenge siden ingenting av dette var mulig.

I en undersøkelse utført for Plan- og bygningsetaten og nylig omtalt her i Aftenposten, vurderte 77 prosent Fjordbyen som svært eller ganske positiv. 37 prosent av de spurte hadde selv gått tur langs havnepromenaden. På de fineste sommerdagene i fjor badet opp mot 30.000 mennesker på Sørenga.

Kulturinstitusjoner som Astrup Fearnley-museet og Operaen har bidratt sterkt til å trekke folk, inkludert turister fra hele verden. Etter hvert kommer Munch-museet og Nasjonalmuseet til å gjøre Fjordbyen Oslo ytterligere attraktiv for kulturinteresserte.

Kanskje er det slik at så lenge området er tilgjengelig for alle, er det ikke så farlig hvem som i praksis benytter det. Fjordbyen er uansett til fordel for hele Oslo.

MEN KOMBINASJONEN av dyre boliger og tunge kulturinstitusjoner er ikke nødvendigvis inkluderende. Bydelen bidrar til å gjøre Oslo til et «middelklasseparadis», en kritikk som har kommet fra forskeren Heidi Bergsli. Hun er ikke alene om slike innvendinger. Både det alternative kulturhuset Borgen og teaterbåten Innvik er borte.

At Deichmanske hovedbibliotek skal flyttes til Bjørvika vil bidra til å trekke flere ulike mennesker til bydelen. Dessuten er ikke hele området ferdig planlagt og låst. Filipstad og Vippetangen står for tur. På Vippetangen snakkes det om badeland eller akvarium som mulig hovedattraksjon. Aktivitet skal stå i sentrum. Kanskje blir det rom for mer alternativ kultur i siloen eller Sukkerhuset. Målet om at Oslo skal bli en god by for alle å leve i gjelder også denne bydelen. Større variasjon bør være et mål når planene for Vippetangen konkretiseres.

I GROVE TREKK er det all grunn til å være fornøyd med Fjordbyen. Det fysiske resultatet oppfyller i stor grad målet som ble satt. Dessuten kan vi glede oss over at Oslo er en by der det går an å planlegge og utføre store prosjekter over lang tid, selv om politikere byttes ut og stemningene skifter.