Leder

Aftenposten mener: Klimaendringer er vår tids største utfordring

  • Dagens lederartikkel
    Dagens lederartikkel
Kullkraftverk, som dette i Qingzhen, slipper ut kvikksølv i gassform.
Leder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Aftenpostens syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

Store deler av USA er for tiden rammet av lave temperaturer, hvilket har skapt problemer i østlige og sentrale strøk. President Donald Trump benyttet anledningen til å gjøre narr av bekymringer for global oppvarming.

«I øst kan det muligens bli den KALDESTE nyttårsaften noensinne. Kanskje vi kunne bruke litt av den gode gammeldagse globale oppvarmingen, som vårt land, men ingen andre land, skulle betale MILLIARDER AV DOLLAR for å beskytte oss mot. Kle dere godt!», skrev presidenten på Twitter.

In the East, it could be the COLDEST New Year’s Eve on record. Perhaps we could use a little bit of that good old G… https://t.co/tCjF8xdXep

Trump er som kjent ingen tilhenger av forgjengeren Barack Obamas klimapolitikk, og i juni kunngjorde han at han ville trekke USA ut av Parisavtalen. Det er en holdning han deler med mange av sine velgere. Det er heller ikke så rart, i lys av at USA oppnådde en betydelig utslippsreduksjon av blant annet karbondioksid uten å ratifisere Kyotoprotokollen, klimaavtalen fra 1997.

Daværende utenriksminister John Kerry var blant dem som i 2013 feilaktig formidlet at USA hadde møtt Kyotoprotokollens mål uten å ratifisere avtalen. Det stemte imidlertid at utslippene gikk ned. Årsaken til det var først og fremst lavere pris på naturgass, som slipper ut mindre enn olje, kombinert med økonomiske nedgangstider som førte til lavere forbruk.

I dag er den amerikanske økonomien i oppgang, og forbruket ventelig det samme. Internasjonale oljeselskaper som ExxonMobil, BP og Royal Dutch Shell har imidlertid frivillig skrevet under på en handlingsplan for å kutte utslippene i drivhusgassen metan fra oljeproduksjon.

I desember åpnet Polen Europas største kullkraftverk, og 85 prosent av landets energiblanding består fremdeles av kull, den skitneste formen for fossilt brennstoff. India og andre asiatiske land har også økt kullbruken, men det motvirkes av at kullbruken går betydelig ned i land som Kina, USA og Storbritannia.

Norge er et lite land i verden, og det er lett å tenke at vårt bidrag til klimapolitikken er ubetydelig. Men betydningen av landets rikdom kan ikke undervurderes i denne sammenheng. Elbilpolitikken har vist at Norge eksempelvis kan bidra til store teknologifremskritt. Norges Banks anbefaling om at Statens pensjonsfond utland burde selge seg ut av olje- og gassaksjer, er et annet eksempel på hva landet kan gjøre for å påvirke i klimaspørsmålet internasjonalt, selv om rådet ikke var fundert på en normativ oppfatning om hva det er moralsk riktig å investere i.

Selv om andre land nedprioriterer klimapolitikken, bør ikke Norge følge i samme spor, enda landet er lite i global sammenheng. Klimaendringene er vår tids største utfordring, selv om USAs president betrakter det som vitsemateriale.

Les mer om

  1. Aftenposten mener
  2. Leder
  3. Parisavtalen
  4. USA
  5. Klimapolitikk
  6. Global oppvarming