Aftenposten mener: Liten grunn til optimisme om Tyrkia

Recep Tayyip Erdogan overlevde kuppforsøket. Som resultat vil han trolig bli enda mer autoritær.

Idet kuppforsøket mot president Recep Tayyip Erdogan og hans regjering ble igangsatt, var det nokså klart at situasjonen i Tyrkia ville gå fra vond til verre.

Dette er en lederartikkel. Lederen gir uttrykk for Aftenpostens syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

Om offiserene hadde vunnet frem, ville det ha kastet tyrkerne ut i et diktatur av ukjent hardhet og varighet. NATO ville ha fått en militærjunta som medlem. EU ville ha måttet finne ut av om og eventuelt hvordan det nære samarbeidet med Tyrkia, fremfor alt om takling av flyktningstrømmer fra sør, kunne ha fortsatt.

Heldigvis klarte Erdogan, regjeringen, demonstrerende folkemengder og lojale offiserer å avverge at det gikk så ille.

Les også

Kuppforsøket i Tyrkia oppsummert på under to minutter

Har reelle fiender

Men utviklingen vil trolig bli negativ likevel, for nå har Recep Tayyip Erdogan fått bekreftet at han ikke er paranoid. Han trues av reelle farer.

Nettopp den tilsynelatende paranoiaen må ha vært en driver bak presidentens stadig mer autoritære kurs, for i starten av sin tid ved makten – som statsminister fra 2003 – fremsto han jo langt på vei som en liberal demokrat.

Erdogan har de senere årene gått brutalt frem mot minoriteten kurderne og alle reelle og innbilte politiske fiender. Tyrkiske myndigheter driver streng kontroll av tradisjonelle og sosiale medier og har flere journalister fengslet enn noen annen stat, sett i forhold til folketallet. Også forholdet til omverdenen er langt på vei ødelagt.

Les også

Erdogan om kuppmakerne i Tyrkia: – De vil betale en svært høy pris for sitt svik

Seier for Erdogan

Forsøket på militærkupp er delvis et resultat av Erdogans kurs. De oppviglerske offiserene må ha tenkt at deres maktovertagelse – når det første sjokket hadde lagt seg – ville bli tatt imot med lettelse av sekulære og liberale tyrkere, og kanskje også av mange i verden rundt.

Presidenten vil ta det som nå har skjedd, som en seier, noe det selvsagt også er. Bare deler av militæret deltok i kuppet, mens resten stilte seg lojalt med presidenten. Mange mennesker trakk ut på gatene for å stanse kuppmakerne.

Les også

Se de historiske bildene fra kuppforsøket i Tyrkia

Mer av et problemland

Og han vil føle seg oppmuntret og berettiget til å straffe ikke bare de militære som deltok i kuppet, men alle andre fiender han mener å ha. Dessverre er det ingen grunn til å tro annet enn at kurderne, journalistene og opposisjonelle av alle slag nå vil få det enda tøffere.

Selv om det ikke ble noe militærdiktatur av Tyrkia i denne omgang, kan landet fort bli et stort problem for NATO og EU, nærmest som om kuppforsøket fredag kveld hadde fått det motsatte utfallet.