Leder

Aftenposten mener: Viktig signal om beskyttelse av homofile

 • Dagens lederartikkel

LHBT-grupper demonstrerer i Wroclaw i Polen i juni. President Andrzej Duda har gjort kamp mot homofili til et viktig valgkamptema. Foto: AGENCJA GAZETA / REUTERS

Homofile blir brukt som hatobjekter i kynisk maktspill.

Leder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Aftenpostens syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

Norge vil for første gang prioritere homofile, lesbiske og transpersoner ved uttak av såkalte overføringsflyktninger. Det kunngjorde Kunnskapsdepartementet i en pressemelding søndag.

De fleste vestlige land har styrket rettighetene til LHBT-personer radikalt de siste 20 årene. Det inkluderer likestilling på mange felt, for eksempel når det gjelder ekteskap, militærdeltagelse og arbeidsliv. I Norge ble straffeloven mot homoseksualitet opphevet i 1972, og homoseksualitet ble fjernet som sykdomsdiagnose av Sosialdepartementet i 1982. Det er imidlertid verdt å minne om at også her til lands er full likestilling et relativt nytt fenomen. Beskyttelse mot diskriminering i arbeidslivet kom i 1998, ekteskapsloven ble vedtatt i 2008, og først i 2017 fikk homofile lov å gifte seg i kirken.

I andre deler av verden har utviklingen imidlertid gått i motsatt retning. Mange muslimske land har fortsatt svært strenge straffer for homoseksualitet, inkludert dødsstraff. I Iran ble en mann henrettet for å ha hatt seksuell omgang med en annen mann i fjor. En rekke land har også vedtatt strengere straffer de siste årene, drevet frem av fundamentalistiske religiøse krefter. Det gjelder for eksempel Brunei, der sultanen har forsøkt å innføre dødsstraff basert på sharialover.

Men også land nærmere Norge har hatt en bekymringsfull utvikling. Populister har brukt homofobi og transfobi som et politisk verktøy. I Polen har president Andrzej Duda og hans nasjonalkonservative regjeringsparti PiS kalt homofili for «en ondskapens ideologi». Duda vant nylig første runde i det polske valget. Ungarns president Viktor Orbán har fått på plass en lov som gjør det forbudt å skifte juridisk kjønn. Og Vladimir Putin har lenge brukt homohets som en politisk strategi. I både Russland og Tsjetsjenia blir homofile i økende grad utsatt for trusler og vold.

Populistene og fundamentalistene bruker bevisst LHBT-personer som hatobjekter i en kulturkrig med Vesten. Kampen mot homofili sidestilles med kampen mot kulturimperialistiske «vestlige verdier». Det er en strategi som er farlig for en allerede sårbar gruppe.

Norge tar imot cirka 3000 kvoteflyktninger i året. Kvinner og barn er allerede prioritert. Det vil altså være relativt få LHBT-personer som i praksis vil få muligheten til beskyttelse i Norge. Likevel er dette et viktig og riktig signal fra norske myndigheter om at forfølgelse av denne gruppen blir tatt på alvor, og at seksualitet er en grunnleggende menneskerett.

Les mer om

 1. Aftenposten mener
 2. Homofili
 3. LHBT
 4. Diskriminering
 5. Dødsstraff

Aftenposten mener

 1. LEDER

  Aftenposten mener: Erdogan bruker islam i sitt spill

 2. LEDER

  Aftenposten mener: Frp kan gjøre mye for ytringsfriheten

 3. LEDER

  Aftenposten mener: Politiet må bekjempe sex-ukulturen

 4. LEDER

  Aftenposten mener: Ytringsfriheten må sikres ved Kunsthøgskolen

 5. LEDER

  Aftenposten mener: Skjebneuke for Oslo-borgerne

 6. LEDER

  Aftenposten mener: Skål for endrede avgifter!