Aftenposten mener: Viktig signal om beskyttelse av homofile

LHBT-grupper demonstrerer i Wroclaw i Polen i juni. President Andrzej Duda har gjort kamp mot homofili til et viktig valgkamptema.

Homofile blir brukt som hatobjekter i kynisk maktspill.

Dette er en lederartikkel. Lederen gir uttrykk for Aftenpostens syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

Norge vil for første gang prioritere homofile, lesbiske og transpersoner ved uttak av såkalte overføringsflyktninger. Det kunngjorde Kunnskapsdepartementet i en pressemelding søndag.

De fleste vestlige land har styrket rettighetene til LHBT-personer radikalt de siste 20 årene. Det inkluderer likestilling på mange felt, for eksempel når det gjelder ekteskap, militærdeltagelse og arbeidsliv. I Norge ble straffeloven mot homoseksualitet opphevet i 1972, og homoseksualitet ble fjernet som sykdomsdiagnose av Sosialdepartementet i 1982. Det er imidlertid verdt å minne om at også her til lands er full likestilling et relativt nytt fenomen. Beskyttelse mot diskriminering i arbeidslivet kom i 1998, ekteskapsloven ble vedtatt i 2008, og først i 2017 fikk homofile lov å gifte seg i kirken.

Les hele saken med abonnement