Leder

Aftenposten mener: NRKs nybygg bør bidra til å utvikle Oslo

  • Dagens lederartikkel
    Dagens lederartikkel

I vår tid er det ikke så ofte politiske vedtak favner alle partier fra Rødt til Frp, men Gamle Oslo bydelsutvalg slo til med enstemmighet denne uken: Alle ønsker NRK velkommen til Grønland, på tomten som blir ledig når gamle Oslo fengsel legges ned.

At et stort nybygg er mer eller mindre ukontroversielt blant naboer, er også en sjeldenhet.

Det eneste vesentlige problemet synes å være at NRK her vil være avhengig av ikke bare Oslo kommune, men også Justisdepartementet, for å komme i hus. Det er ikke klart når fengselet skal stenges.

Det er heller ikke klart når NRK kan kjøpe tomt. Først må dagens eiendom selges, en prosess som nå pågår.

Selve flytteønsket ser det ut til at de fleste forstår. Arealene på Marienlyst er for store og heller ikke tilpasset NRKs behov for moderne teknisk infrastruktur.

Byrådet i Oslo vil helst ha NRK til en kommunal tomt på Økern. Den mest aktuelle ligger like ved T-banestasjonen. Etableringen av en tung mediebedrift som NRK vil gi et kjærkomment tilskudd til moderniseringen av Groruddalen, ikke minst med arbeidsplasser av en ny type.

Noen bypolitikere ønsker seg også NRK som del av det såkalte Oslo Science City, området rundt Universitetet i Oslo, der i tillegg Oslo universitetssykehus, Sintef og flere andre kunnskapsbedrifter samles. Miljøet skal skape innovasjon og næringsutvikling.

NRK ville ha passet godt inn som en annen type aktør. Om det ender med dette alternativet, kan nybygget altså oppføres nær der NRK ligger i dag.

Også for Grønland kan det nok anføres et byutviklingsperspektiv. Bydelen har jo sine problemer, som en nyetablering av denne typen vil kunne bidra til å avhjelpe.

Et fjerde alternativ, en tomt i Bjørvika, nær Ladegården, er det derimot ikke så lett å argumentere for. Kaikanten i Oslo har allerede nok av tunge institusjoner.

Alt i alt er det mest ønskelig om NRK kunne havnet på Økern, både for å videreutvikle Groruddalen, men også for å endret bildet av hva som oppfattes som sentrum. Økern er ikke langt fra Grünerløkka, og en voksende by bør også ha et voksende sentrum.

For Oslos politikere er det viktigste uansett at NRK blir i byen. NRK har flere alternativer enn de nevnte, også i nabokommunene. Selv om faren for utflytting er beskjeden, er det grenser for hvor hardt mediebedriften kan presses til å tilfredsstille politiske ønsker.

Les hele saken med abonnement