Leder

Aftenposten mener: En advarsel og et nødrop fra britene

 • Lederartiklene Skrives Av Aftenpostens Kommentatorgruppe. Den Ledes Av Politisk Redaktør Trine Eilertsen.

David Cameron og hans kone Samantha på vei mot den svarte døren i Downing Street 10 etter at statsministeren hadde kunngjort sin avgang. Foto: STEFAN WERMUTH, REUTERS/NTB SCANPIX

Resultatet av folkeavstemningen i Storbritannia må ikke bortforklares. Både EU og britiske politikere må vise at de tar folkeviljen på alvor.

Leder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Aftenpostens syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

Statsminister David Cameron går av etter seks år som regjeringssjef. Børser og finansmarkeder sliter med nervene. Men etter at 52 prosent av britene sa ja til utmelding av EU, er noen også glade. De befinner seg ofte langt fra maktens sentrum.

Camerons prosjekt var å forhandle om endringer i Storbritannias betingelser i EU og så legge saken ut til folkeavstemning. Strategien slo feil, mye på grunn av innbitt motstand fra konservative partifeller.

 • Les Frank Rossaviks kommentar: Brexit: En seier for frykten og motet

Samtidig har Skottland stemt for å bli værende i EU, noe som raskt kan føre til full uavhengighet. På den grønne øya vest i havet vil EUs yttergrense heretter gå mellom Nord-Irland og Den irske republikk. Det er ingen bærekraftig løsning.

Trist slutt på karrièren

Cameron kan gå over i historien som statsministeren som tapte både folkeavstemningen og halve kongeriket.

Hans etterfølger får det tunge oppdraget å forhandle frem et sett med avtaler som blir den nye rammen om Storbritannias forhold til EU.

Det er absolutt nødvendig at EU går til dette krevende arbeidet med en saklig og konstruktiv holdning. I flere land reises det nå krav om nye folkeavstemninger. De stanses ikke ved at Brussel prøver å skremme medlemsland til lydighet.

Må vise lydhørhet

Tvert imot må EU-lederne omsider vise at de forstår motstanden mot overnasjonale organer uten tilstrekkelig demokratisk kontroll. Her har advarslene vært mange opp gjennom årene.

Når det er sagt, må det være tillatt å peke på at overnasjonale løsninger kommer til å tvinge seg frem på mange områder. Det holder ikke å trekke seg tilbake til sin velpleide hage i en idyllisk engelsk landsby. Slik sett er den britiske folkeavstemningen et forsøk på å flykte fra noe som ikke lar seg stenge ute.

Listen over problemer er sørgelig lang: Massiv forflytting av mennesker over landegrensene, teknologiske og økonomiske endringer som kaster mange ut av arbeidslivet, klimaendringer som forverrer miljøet.

Ikke bare britene

Disse utfordringene skaper både avmakt og sinne. Følelsene er nå kommet til uttrykk i Storbritannia, men de finnes i mange europeiske land.

Det er fristende å si at dersom EU ikke hadde eksistert, ville det ha vært nødvendig å opprette organisasjonen nå. I så fall burde det ikke ha vært i form av en union som sløser bort politisk kapital på å forene ting som ikke passer sammen.

Det må legges vekt på å finne samarbeidsformer som passer for flere land. Det ville også være i Storbritannias ånd.

Trenger et positivt program

Makten går nå over til en gruppe konservative politikere som har nektet seg lite i form av reaksjonære og nostalgiske argumenter. Det var aldri tvil om hva "leave"-bevegelsen var imot, men mer uklart hva de var for. Ansvaret kan bli tungt å bære.

Det er ikke til å unngå at de neste dagene vil bli preget av dystre spådommer om krise og undergang. I en langt mer dramatisk situasjon i 1940 lanserte myndighetene slagordet "keep calm and carry on". Det er nyttig også i dag.

For EU er derimot dette et dårlig råd. Der har man styrt etter samme kurs altfor lenge.

EU-rådets polske leder Donald Tusk bør heller finne inspirasjon i sin egen nasjonalsang: Ennå er ikke alt tapt.

Les mer om

 1. Storbritannia
 2. EU
 3. David Cameron
 4. Brexit
 5. Brussel
 6. Donald Tusk
 7. Irland

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Britene mangler en plan B. Dette er alternativene dersom de vraker EU-avtalen.

 2. KOMMENTAR

  Slik Theresa May har stilt seg, fortjener hun kanskje ikke å lykkes med sin brexit-plan. Men landet hennes gjør det

 3. VERDEN

  Mer enn tre år etter sjokket i folkeavstemningen er britene enda mer splittet

 4. KOMMENTAR

  Om å ta ansvar etter nederlag - slik Gro Harlem Brundtland gjorde | Arne Jon Isachsen

 5. KRONIKK

  Det blir ingen Brexit. I stedet blir det kaos og massiv politikerforakt. | Mariette Chr. Bøe

 6. VERDEN

  Theresa May med bønn til Corbyn