Aftenposten mener: Religionsfrihet er en grunnleggende verdi

  • LEDERARTIKLENE SKRIVES AV AFTENPOSTENS KOMMENTATORER. GRUPPEN LEDES AV POLITISK REDAKTØR TRINE EILERTSEN.
Nederlandske Geert Wilders, franske Marine Le Pen og tyske Frauke Petry på en konferanse for europeiske ytre høyre-partier i Koblenz nylig. Representerer de fremtiden?

Vestlige verdier forsvares ikke ved å undergrave vestlige verdier.

Dette er en lederartikkel. Lederen gir uttrykk for Aftenpostens syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

Europa er ikke primært et kristent kontinent. Verdiene her har sine røtter i en kulturell, en religiøs og en humanistisk tradisjon. Viktigst er individets ukrenkelighet, frihet, demokrati og likhet for loven.

I det moderne Europa har religionsfriheten vært selvsagt, selv om flere stater – blant dem Norge – historisk har gitt kristendommen en særstilling.

I USA står kristendommen sterkere i samfunnet, men svakere i staten. Grunnloven fastslår eksplisitt at religionsfrihet skal rå. Kristendommen har ingen særlig beskyttelse.

Derfor er det skuffende å se fremgangen for krefter som ser på muslimer som annenrangs borgere eller fiender.

Les også

Seks spørsmål og svar om Trumps mur mot Mexico

Sjablongmessig tiltak

I USA har president Donald Trump blant annet varslet det som i praksis vil bli innreiseforbud fra et antall land med muslimsk majoritet. Angivelig skal dette hjelpe i kampen mot terror.

Troverdigheten undergraves ved at Saudi-Arabia, De forente arabiske emirater, Egypt og Libanon ser ut til å bli fritatt. Fra disse landene kom gruppen bak angrepene på USA 11. september 2001.

Statene er amerikanske allierte. Trump kan altså komme til å skjerme dem, men iverksette et sjablongmessig tiltak mot millioner av andre muslimer.

Les også

Mexico fordømmer Trumps grensemur

Misvisende partinavn

Uansett er det liten grunn til å tro at et slikt tiltak gir mindre terrorfare. Derimot stempler det vanlige muslimer i og utenfor USA som potensielt farlige.

Situasjonen i Europa er knapt bedre. I Nederland kan Geert Wilders såkalte Frihetsparti bli størst ved valget i vår. Han vil forby Koranen, stenge alle moskeer og stoppe innvandringen fra muslimske land. Wilders står for det motsatte av frihet.

Ytterliggående høyrepopulisme har en blomstringstid over hele Vesten. Marine Le Pen fra Front National kan tenkes å vinne det franske presidentvalget i vår, mens Frauke Petry og Alternativ for Tyskland ligger an til et gjennombrudd i parlamentsvalget i Tyskland i høst.

Les også

Høyrepopulistene trekker også de etablerte partiene i Europa mot høyre

Ingen tilfeldig utvikling

Slikt skjer ikke tilfeldig. Mange borgere mener innvandringen er blitt for høy og føler frykt for terror og arbeidsplasser. Det er legitimt. Det er også legitimt å arbeide for strengere asylpolitikk og raskere utsendelse av dem som er blitt avviste eller straffedømte, eller på generelt grunnlag diskutere religionenes plass i det offentlige rom.

Derimot er det ikke bare illegitimt, men direkte farlig, å gjøre den jevne muslim til fiende og å undergrave hans og hennes rett til utøvelse av egen religion. Vestlige verdier forsvares ikke ved å undergrave vestlige verdier.

Les andre av Aftenpostens lederartikler: