Aftenposten mener: Lite overbevisende fra Frp

  • Dagens lederartikkel
    Dagens lederartikkel
Frp og Siv Jensen overbeviser ikke i sitt forsøk på selvransakelse etter #metoo.
Dette er en lederartikkel. Lederen gir uttrykk for Aftenpostens syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

Styret i Råde Frp og samtlige av partiets kommunestyremedlemmer i samme kommune melder seg ut av Fremskrittspartiet. Forklaringen er misnøye med partiets håndtering av varslersakene mot stortingsrepresentant Ulf Leirstein fra Østfold. Mangel på oppfølging av de involverte ungdommene oppgis som en viktig årsak til den sterke reaksjonen fra lokallaget.

Frp er et av partiene som bør ha lært mest om varsling og håndtering av overgrepssaker de siste 20 årene. Da daværende nestleder Terje Søviknes måtte gå av på grunn av seksuell omgang med en beruset 16-åring på et FpU-landsmøte i 2000, utmerket Frp-ledelsen seg med elendig håndtering av saken. Siden har partiet jobbet med å tydeliggjøre retningslinjer og rutiner for varsling og håndtering av varslingssaker.

Også derfor fremstår håndteringen av Leirstein-saken så underlig. Det var ikke Frp selv som initierte undersøkelser på grunnlag av sterke rykter og konkrete bekymringer i partiet. Undersøkelsene ble iverksatt da NRK tok opp igjen en sak fra noen år tilbake.

Da saken først kom på bordet, ble den riktignok håndtert raskt og resolutt, og Leirstein trådte ut av sine verv. Frp-ledelsen synes å mene at jobben og selvransakelsen da er gjort. Men spørsmålet er jo hvordan det kunne ta så lang tid før saken ble tatt tak i og hvordan de involverte ungdommene nå følges opp. Begge deler var relevante spørsmål også i 2001.

Partileder Siv Jensen, som har vært i partiledelsen siden Søviknes-saken, insisterer på at hun ikke husker at tidligere stortingsrepresentant Jon Gåsvatn kontaktet henne med sine bekymringer om Leirstein. Det er mulig minnet hennes er dårlig. Alternativet er at Gåsvatn lyver om sin varsling. Kun de to vet hva som skjedde.

Men det er interessant at Gåsvatn selv mener det ble vanskeligere for partiet å ta hans varsler alvorlig fordi han var del av en maktkamp mot den samme Leirstein den gangen. Hvis det har påvirket mottagelsen av varslene, er det dypt urovekkende. Det kan ikke være nødvendig med en #metoo-kampanje for å skjønne at varsler må tas alvorlig selv om de dukker opp i en maktkamp.

Spørsmålet er om partiet evner å erkjenne at håndtering dreier seg om mer enn saksbehandlingen i Frps organisasjonsutvalg. Lederen av utvalget, Helge André Njåstad, signaliserer ikke veldig sterk evne til selvransakelse i sin reaksjon på utmeldingene fra Råde. Han benytter heller anledningen til å lufte tanker om at andre motiver enn dem som oppgis ligger bak.

Frp overbeviser ikke i sitt forsøk på selvransakelse etter #metoo.