Leder

Aftenposten mener: Norge bør støtte friheten i Hongkong

  • Dagens lederartikkel
    Dagens lederartikkel

I forrige uke vedtok den kinesiske folkekongressen den omstridte sikkerhetsloven for Hongkong. Den setter til side Hongkongs egen lovgivende forsamling for å kunne straffe handlinger som anses som en fare mot nasjonal sikkerhet og utfordrer statens makt.

Hensikten er å få en slutt på de store demonstrasjonene som har foregått i Hongkong de siste årene i protest mot Kinas økende kontroll over halvøya.

– Vi er bekymret for den videre utviklingen i Hongkong. Det er viktig at befolkningens rettigheter og byens uavhengige rettsvesen respekteres i henhold til «ett-land-to-systemer»-prinsippet. En åpen og inkluderende dialog med innbyggerne er avgjørende for den videre utviklingen i Hongkong, blir utenriksminister Ine Eriksen Søreide sitert på.

Bekymring og dialog er vel og bra, men det hadde vært enda bedre om Eriksen Søreide hadde vært enda tydeligere. Storbritannia, USA, Canada og Australia har irettesatt Kina i en felles erklæring som fastslår at Kina bryter internasjonale avtaler ved å innføre den nye sikkerhetsloven.

«Kinas beslutning om å innføre en ny nasjonal sikkerhetslov i Hongkong er i direkte konflikt med dets internasjonale forpliktelser i den bindende, FN-registrerte kinesisk-britiske avtalen», står det å lese i erklæringen. Storbritannia åpner i tillegg for å gi 300.000 hongkongere britisk statsborgerskap.

De Beijing-vennlige styremaktene i Hongkong har nå utvidet koronatiltakene som forbyr ansamlinger av flere enn åtte mennesker, til og med 4. juni. Datoen er neppe tilfeldig. På den samme datoen i fjor samlet 180.000 mennesker seg i Hongkong for å markere årsdagen for massakrene i Beijings gater i 1989. Det er nettopp slike hendelser den nye sikkerhetsloven skal forhindre.

Frem til nå har Hongkong vært et fritt og relativt demokratisk område, i skarp kontrast til den autoritære ettpartistaten i nord. Den nye loven fjerner forsamlingsfriheten.

Norge prøver for tiden å sikre seg en plass i FNs sikkerhetsråd. En rival er Canada. Canada våger å ha en tydelig holdning overfor Kina om Hongkong. Om Norge fortsatt skal pakke inn sine holdninger, er det grunn til å spørre om ikke Canada heller bør få plassen.

Les hele saken med abonnement