Aftenposten mener: Det må tenkes langsiktig i Syria
- Aftenposten Redaksjon
Verden bør samle seg om å skape fred i Syria, og bekjempe IS. Men det bør ikke skje uten en langsiktig plan for landet og området.
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Aftenpostens syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.
Dette har vært uken for de store ordene i FN. Fra talerstolen mandag markerte både Barack Obama og Vladimir Putin seg med sterk retorikk.
De viste frem to forskjellige måter å se verden på, noe som særlig kom frem da de to statslederne snakket om Syria.
KOMMENTATOR HELENE SKJEGGESTAD FULGTE MØTET I FN:
Nå er det Putin som har initiativet i kampen mot IS
Begge er enige om at Den islamske stat må bekjempes. Men der stopper også enigheten.
Obama gjentok at den syriske presidenten Bashar al-Assad er en tyrann med tusenvis av liv på samvittigheten. Det er ikke et alternativ for den amerikanske presidenten å gå tilbake til det syriske styresettet som eksisterte før den blodige krigen startet i 2011.
Den russiske presidenten mener imidlertid at kampen mot IS innebærer økt støtte til syriske myndigheter og til Assad.
Det er en linje Putin har holdt seg til gjennom hele konflikten, og som han nå fremfører med fornyet styrke.
Flere meldinger
Det er likevel verdt å merke seg at ingen av lederne utelukker å kjempe sammen i kampen mot IS. Å kalle dette begynnelsen på et samarbeid, er muligens for sterkt. Foreløpig ser det ut som en enighet om å ikke gå i veien for hverandre. Det er flere meldinger som tyder i retning av dette.
Det mest åpenbare er Putins konkrete forslag om å opprette en internasjonal anti-terror-koalisjon i «likhet med den som ble etablert for å bekjempe Hitler».
Onsdag vedtok også Føderasjonsrådet i Russland at det russiske flyvåpenet kan brukes i utlandet. Få timer etterpå bombet Russland mål i Syria.
NYHETSSAK:
USA: Russland har startet luftangrep i Syria
I tillegg meldte USA at de har midlertidig stanset programmet som rekrutterer moderate syriske opprørere. Hele programmet skal revurderes.
Viktige lærdommer
Det er på høy tid at verdenssamfunnet tar ansvar i den brutale krigen i Syria. Det å involvere seg militært betyr ikke at man ikke har et ansvar når bombeflyene trekker seg tilbake. Lærdommene fra Afganistan, Irak og Libya viser at det ikke er nok å gå inn militært uten en langsiktig plan for hva som skal skje når en trekker seg ut.
Særlig har militæraksjonen i Libya ført til at skepsisen har økt. Libya er nå et land i borgerkrig med to rivaliserende nasjonalforsamlinger. Terrororganisasjonene IS og al-Qaida er svært aktive i Libya.
AFTENPOSTEN PÅ LEDERPLASS:
Mye å lære av krigen i Libya
Hvis det nå blir et økt militært samarbeid mot IS i Syria, kan ikke verdenssamfunnet gjøre de samme feilene som ble gjort i Libya.
Skeptisk til Putin
Noe må gjøres i Syria, men Vladimir Putins forslag er det all grunn til å være skeptisk til. Det er vanskelig å se hvordan Syria kan gå videre med Assad som samlende leder. Han er en diktator med tusenvis av liv på samvittigheten. Hans beste bidrag er å trekke seg, og bidra til løsning på den måten.
Det er svært vanskelig å finne en plan for Syria som det er mulig å enes om samtidig som den ivaretar den kompliserte dynamikken i området.
Likevel er det svært viktig at behovet for å bekjempe IS ikke overstyrer den langsiktige planleggingen. Vi har sett hvor galt kortsiktige militæraksjoner kan gå. Det er ingen grunn til å gjenta de samme feilene i Syria.
LYST PÅ MER SAMMENHENG? Vi ANBEFALER DISSE SAKENE OM DET SAMME TEMAET:
Les også
Si din mening og se hva andre mener – følg Aftenposten meninger på Facebook og Twitter